Din liceu: Necesitatea manelelor

[Acest articol face parte din seria “Din Liceu”. E foarte probabil ca părerile exprimate în articol să mi se fi schimbat. V-aş ruga să ţineţi cont de acest lucru înainte să comentaţi :) ]

Probabil vă întrebaţi cum pot să fie manelele folositoare societăţii în care trăim. E ca şi cum ai încerca să găseşti necesitatea prafului din jur. Cel mai important rol al manelelor e cred, acela de sac de box. Trebuia să fie un gen dispreţuit, altfel unii nu şi-ar fi putut manifesta orgoliul de rockeri. Altfel spus, avem nevoie de manele pentru e putea diferenţia o muzică de proastă calitate de una mai bună.

Nu ar trebui să uităm că în România nu există doar profesori universitari. Există şi oameni crescuţi la periferia oraşelor care nu au avut norocul de o educaţie ca lumea. Aceştia se identifică fără voia lor cu publicul prost (şi aici mă refer la publicul cu prost-gust). Şi cred că publicul prost are nevoie de muzică de proastă calitate. E singura pe care poate să o înghită.

În ultimii ani observ că manelele încep să fie dispreţuite de tineri. Ăsta e un lucru bun. Înseamnă că publicul prost începe să dispară. Şi la dispariţia publicului prost cel mai important rol l-a avut maneaua. Probabil vă gândiţi că spun prostii, dar dacă maneaua nu ar fi aşa de naşpa, nu ar fi putut să fie aşa dispreţuită.

Articol scris în 15 noiembrie 2006.