Cât de repede ar trebui să citim o carte?

Văzusem ieri un link share-uit pe Facebook de Călin Biriş cu câteva sfaturi despre cum să citeşti mai repede. N-am apucat să mă uit peste el, însă m-a pus din nou să mă întreb: Ar trebui să învăţ să citesc mai repede?

Am fost şi sunt pasionat de dezvoltarea personală şi mai ales în perioada în care mă ocupam de TopHabits, am încercat să aflu cât mai mult şi cât mai repede despre cum să ajung un om mai bun. Şi pe lângă time-management, formarea unor obiceiuri şi alte teme recurente există în dezvoltarea personală şi speed-reading-ul. Am încercat să le abordez pe toate, însă întotdeauna am evitat speed-reading-ul.

De ce? Îmi place să citesc. Există atâtea cărţi bune ce aşteaptă să fie luate din librării, e clar că o să trec prin viaţă şi n-o să apuc să le citesc pe toate care merită. Dar măcar de ce să nu încerc să citesc cât mai multe?

Păi, pentru mine cititul nu-i un maraton. Nu mă iau la întrecere cu nimeni, n-am niciun barem pe care trebuie să-l trec şi dacă în cercul meu aş fi tipul care a citit cele mai multe cărţi, tot nu cred că aş merita un premiu. Să-mi spui că ai citit Idiotul, folosind o tehnică de speed-reading, ţi-aş spune că şi tu eşti pretty idiot, şi nu, nu la fel de idiot ca prinţul Mîşkin. Mi se pare bătaie de joc să citeşti în grabă o carte bună.

Of course, există cărţi care ar merita citite cât mai rapid. Cărţilor de dezvoltare personală, de exemplu, nu le-aş da foarte mult timp pentru că nu merită. Îmi acoperă nişte lipsuri pe care n-am niciun interes să le ţin prea mult descoperite. Le acopăr cât mai repede şi gata, trec mai departe.

Cărţile le-aş compara cu femeile. Cu cele la care ţii şi care au mai mult de oferit o sa faci sweet sweet lovin’ all night long, fără să te grăbeşti, cu atenţie şi gingăşie. Cu restul, care n-ar face decât să-ţi stingă o sete, ai încerca să le termini cât mai repede, nerăbdător să treci la altele.

sursa FOTO