Ignoranţa costă

Te-ai gândit vreodată că poate lucrul care nu te-a dus nicăieri a fost faptul că te-ai concentrat mereu pe lucrurile nepotrivite?

Ai ajuns la 25 de ani, nu printr-un miracol, ci prin trecerea timpului. Dacă timpul a trecut cu tine uitându-te la seriale sau jucând DoTa, a trecut degeaba. Şi eşti la fel de ignorant ca la 16 ani. Şi nimeni nu angajează puştani de 16 ani ca ingineri.

Îmi zici că în România construcţiile sunt la pământ şi că nu-i vina ta că nu se fac angajări. Că eu am avut noroc că în Cluj domeniul IT e în floare. Ai uitat că eu n-am făcut nicio facultate de calculatoare sau informatică? Şi am cunoscut mulţi oameni care lucrează în domenii diferite de facultatea pe care şi-au ales-o. Crede-mă: nimic nu-i stabilit.

Îmi zici “păi ţie ţi-a plăcut ce lucrezi acum, ţi-a fost uşor să înveţi singur”. Uite, nu e vina mea că eşti un ignorant şi n-ai încercat să mai înveţi ceva pe lângă facultatea care ai trecut-o mediocru.

Îmi zici “păi tu ai mai lucrat una, alta. Măcar ai ceva în CV.” Ce te-a oprit să nu lucrezi în facultate? Ai preferat s-o arzi pe seriale, că la cursuri nu mergeai că nu se punea prezenţa. Vara mergeai la mare şi după ce te întorceai, sătul de oraşul tău provincial, visai oftând la 1 octombrie.

Îmi zici “bine, tu ai avut noroc”. Când oamenii îmi spun asta, mă simt jignit. Da, asta ţi-a lipsit, un grăunte de noroc şi ajungeai fix în locul în care sunt eu acum. Come on. Nu te păcăli spunându-ţi că eşti exact ca mine, însă îţi lipseşte norocul.

Ignoranţa costă. Te poate costa sănătatea, prietenii din jur, mâncarea pe care o mănânci, acoperişul sub care stai sau femeia cu care ţi-o tragi. Şi cu cât o vei afla mai târziu, cu atât va fi mai rău.