Ce cărţi să-ţi cumperi

Ştiţi cărţile cu copertă verde şi mişto ce se vindeau cu Adevărul? Aveam un prieten care le cumpăra pe toate. Probabil că având un astfel de înveliş dădeau bine în bibliotecă, sau poate chiar intenţiona să le citească. Either way, cred că ori a făcut o investiţie proastă, ori şi-a pierdut timpul cu ele.

Câte cărţi citim

Eu am 23 de ani acum. Şi citesc mai mult decât media celor de vârsta mea. Sau cel puţin aşa cred. Însă cu toate că încerc să citesc cât mai mult, dacă stau să număr cărţile pe care le-am citit în acest an, au fost 6. Ocupat cu serviciul, licenţa şi alte scuze. Chiar dacă par puţine, dacă aş reuşi să păstrez această cifră până la 35 de ani, aş fi mulţumit. Ar însemna vreo 70 de cărţi.

Cei pe care i-am întrebat recent câte cărţi au citit anul acesta, au oscilat între niciuna sau două. Asta înseamnă maxim 14 cărţi până la 35 de ani.

Acum, dacă citeşti 14 cărţi până la 35 de ani, chiar îţi permiţi ca acestea să fie romane?

Ce cărţi prefer să citesc

La vârsta pe care o am prefer să citesc cărţi practice care mă ajută şi mă interesează. Două exemple:

Pentru că am vrut să fiu mai bun la locul de muncă, am fost interesat de o carte despre inteligenţa emoţională. De pe Quora, am aflat de Working with Emotional Intelligence a lui Daniel Goleman. Citind-o, am rămas de multe ori perplex la câte greşeli am făcut în modul în care relaţionam cu ceilalţi. Mi-a deschis ochii, mă va ajuta la unele scopuri pe anul viitor legate de carieră. O recomand.

Următoarea pe listă e una tehnică, Pro Git. M-am săturat să nu înţeleg destul despre o tehnologie pe care o folosesc zilnic sau să găsesc răspunsuri vagi când întreb pe cineva. Aşa că m-am hotărât s-o iau, s-o învăţ odată şi să fiu eu cel întrebat atunci când cineva e nelămurit sau are nevoie de o soluţie.

După cum vedeţi, acestea sunt cărţi care îmi rezolvă problemele pe care le am şi pe care citindu-le îmi asigură baza unor viitoare oportunităţi.

Ce cărţi ar trebui să citeşti

Habar n-am. Întrebă-te ce probleme, frustrări ai şi caută. Sigur găseşti una. Ieri eram prin Polus şi râdeam cu Pişta de cărţi precum Magia Neagră, Magia albă, Cum să începi o conversaţie şi să ai prieteni. Crede-mă: dacă există astfel de cărţi, sigur există una pentru problema ta.

Mai sus am calculat numărul de cărţi până la vârsta de 35 de ani. De ce? Pentru că asta e perioada în care mai poţi învăţa ceva. Dacă n-o faci acum, n-ai cum s-o faci după acea vârstă.

Nu vreau să critic beletristica. Mi-a plăcut şi îmi place să citesc un roman bun. Însă nu rămâi cu mule chestii care te ajută să creşti. Iar la vârsta  care e definitorie pentru cariera ta, oamenii cu care o să-ţi petreci restul vieţii,  ar fi potrivit să citeşti cărţi care te ajută.

Sunt curios, câte cărţi aţi citit în acest an şi câte din ele vă rezolvă o problemă?

update: Majoritatea românilor n-au citit măcar o carte în 2012 via zoso.ro