Să schimbi lumea din jurul tău

O prietenă îşi exprima zilele trecute dezamăgirea privind publicul din Obsession venit la concertul Vama. Pur şi simplu nu înţelegea cum mulţi rămâneau muţi şi imobilizaţi la vorbele extraordinare şi voit reformatoare ale lui Chirilă (apropo, o scrisoare către Chirilă).

Răspunsul e simplu: Chirilă e idealist şi îmbată lumea cu vise. Nu e nimic rău să visezi. Însă nu te aştepta să schimbi lumea doar vorbind, scriind sau cântând. Lumea o schimbi acţionând şi dând exemplul propriu. Gandhi nu s-a rezumat doar la vorbe, iar Iisus nu a mers să se bronzeze după predicile de pe munte.

Ce nu fac intelectualii

Mai poate cineva schimba ceva în ţara asta? Majoritatea intelectualilor apar în faţa publicului drept epave prăfuite de propriile lor cărţi. Românul de rând califică orice polemică ce n-o înţelege, drept politică. Intelectualii nu sunt trendy. Dacă ar fi, probabil că românul ar începe să citească măcar din snobism. Puştanii visători poartă tricouri cu Che Guevara fără să aibă habar cine a fost tipul, fără să ştie măcar că poartă pe tricou chipul nepotrivit.

sursa FOTO

Impunător şi din punct de vedere corporal, cu barba lui boemă, Pleşu nu e deloc atrăgător pentru tinerii de azi. Nici măcar nu vrea. Sigur de cultura sa, nu cred că mai vede un sens pentru a schimba ceva în ţara asta. Lasă, mai bine publici o carte, primeşti nişte laude, o mână de oameni deştepţi te ridică în slăvi, e destul.
Acum, nu-i cer lui Pleşu să se bărbierească când tocmai a ajuns fruntaş în topul celor mai sexy intelectuali; ar fi o infamie. În schimb, aş cere lui şi altor intelectuali de o seamă cu el să renunţe la rigiditateea atitudinii şi complexitatea mesajului ca să fie astfel mai accesibili tinerilor din ziua de azi.
Un bun exemplu ar fi aici Neagu Djuvara care a publicat “O scurtă istorie a romînilor povestită celor tineri”, sau Dan Puric care merge în amfiteatre şi le vorbeşte studenţilor.

Sistemul de învăţămînt ineficient

Şcoala e de tot rahatul. Elevul nu e deloc familiarizat cu literatura universală. În schimb trebuie să citească în scârbă Fraţii Jderi ajungând să generalizeze şi să spună că literatura română e varză. Nu toţi sunt capabili să citească de bună-voie după ce au fost dezamăgiţi de profesori. Eu continui să cred că şcoala nu trebuie făcută doar ca să ajungi să ai un job bine-plătit. Pentru că dacă e aşa, vom ajunge să fim prizonierii propriei noastre societăţi de consum.

Nea’ Gigel de exemplu, încă nu ştie de ce ajunge acasă de la servici, îşi mănâncă ciorba împuţită fără să-şi privească nevasta în ochi, iar apoi se uită în gol întrebîndu-se unde a greşit. N-a greşit nicăieri. Pur şi simplu a fost luat din casă la o vârstă fără discernământ şi dus în instituţia numită şcoală care, imperfectă fiind, l-a cizelat după chipul şi asemănarea ei.

Puţini, dar există

Încă mai sunt oameni capabili să observe starea lumii în care trăim. Oameni simpli care printr-o anumită ciudăţenie scapă procesului de îndoctrinare a societăţii. Oameni cu spiritul critic viu, care încă mai judecă cu propria lor minte.
O jurnalistă, Ana Maria Florea, este un astfel de om. Aceasta încercând să invite la masa ei dintr-un mall nişte copii ai străzii a ajuns să fie îmbrâncită, iar copiii daţi afară pe motiv că patronul are dreptul de a-şi selecta clienţii. Întreaga poveste o găsiţi aici.

Nu-i nimic, acesta e doar începutul. Nu trebuie să ne lăsăm descurajaţi de astfel de oameni. Ei nu conduc lumea, ei sunt paraziţii împotriva cărora trebuie să luptăm. Însă nu vorbesc de o luptă fizică, verbală. Trebuie să luptăm prin atitudine. Şi nu trebuie să ne limităm doar la asta. Nu e destul să încercăm să le distrugem dezordinea. Trebuie să construim. Şi doar prin acest simplu act de creaţie, cărămizile lor nu vor mai avea o fundaţie pe care să se sprijine.

Ce pot face tinerii

Nu-i cer nimănui să schimbe lumea. Trebuie să fim noi înşine şi să schimbăm lumea din jurul nostru. O singură generaţie dacă s-ar concentra, ar fi în stare să schimbe o ţară.
Omul e singurul care a creat societatea. Punând în prim-plan beneficiile materiale, am ajuns azi să nu ne mai simţim bine în societatea pe care am construit-o cu mîna noastră. De aceea va trebui s-o schimbăm. Puţin câte puţin, gest cu gest. Trebuie să apară modele bune pentru tineri. Ciobanii ajunşi patroni, maneliştii de doi lei, elevele şi piticii porno trebuie ignoraţi. Trebuie găsită o alternativă.
Noi ca tineri ce putem face? Pentru că nu ocupăm încă fotoliul care are pârghiile în ţara asta.
Păi putem să ignorăm principiile lor, putem să devenim voluntari, putem să ne implicăm în politică, dar să nu ne dezicem niciodată de principiile noastre, putem să-l atenţionăm pe idiotul care-şi aruncă şerveţelul de la şaorma, că la 2 metri e un coş de gunoi, putem citi, iar dacă n-avem ce face, putem să ne construim de pe acum o coloană vertebrală. Nu încercaţi să schimbaţi lumea. Pentru început schimbaţi-vă pe voi, iar apoi puteţi începe cu strada voastră.

Şi dacă vom face toate aceste lucruri poate vom ajunge bătrâni într-o lume mai bună.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.