Arestaţi în urma unui video postat pe Youtube

La sfârşitul lunii trecute mai mulţi bloggeri din Azerbaidjan au postat pe blogurile lor un video în care apare un măgar la o conferinţă de presă.

Îmbrăcat într-un costum de măgar, tânărul activist Adnan Hajizada ironizează viaţa de lux ce-i aşteaptă pe măgarii din Azerbaidjan. Filmuleţul postat critică guvernul azer care a plătit preţuri exorbitante pentru importul de măgari şi se termină retoric cu “Va fi cineva care să protejeze drepturile civile ale măgarilor. Însă cine va proteja drepturile civile ale ale omului?”

Adnan Hajizada şi Emin Milli au fost arestaţi pe 9 iulie după ce au fost implicaţi într-o bătaie neprovocată de ei în restaurantul în care se aflau cu încă 5 prieteni. Deşi ei au fost cei bătuţi, au fost arestaţi chiar după ce au depus plângere şi ameninţaţi că vor fi acuzaţi de huliganism, infracţiune pedepsită în Azerbaidjan cu 1 an, 1 an şi jumătate.

Emin Milli este cunoscut ca un critic al guvernul şi este foarte activ pe reţele sociale precum Facebook. Hajizada blogger proeminent este unul dintre fondatorii grupului de tineret OL care prin intermediul uneltelor new media(bloguri, reţele sociale şi canale pe youtube) promovează non-violenţa, toleranţa, progresul şi democraţia în Azerbaidjan.

Simpatizanţii acestora spun că arestarea celor doi s-a produs prin implicarea poliţiei şi serviciilor secrete. Adevărata cauză, ar fi după spusele lor, tocmai ultimul filmuleţ postat pe internet.

Din 2006 guvernul azer cheltuie 170,000 de dolari pe an ca să cumpere o mână de măgari. Doar în 2008 guvernul a cumpărat 18 măgari din Turcia: unul cu 11,500 de dolari iar ceilalţi 14 măgari cu 18,200 dolari fiecare.

Ambasadele Statelor Unite, Germaniei şi ale Norvegiei şi-au exprimat îngrijorarea şi speranţa că guvernul azer îi va pedepsi pe cei care i-au atacat pe activişti, însă singurul răspuns primit a fost că acestea n-ar trebui să se implice în investigaţie.

Folosirea internetului a căpătat o amploare în Azerbaidjan, iar blogurile au început să fie folosite ca o alternativă la presa îngenuncheată de autorităţi.

Mă bucur că în ţara noastră presa îşi mai arată din când în colţii. Dovadă că Ridzi şi-a dat demisia. Felicitări, Tolo!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.