Fiul

Zilele trecute scriam despre o fiică ce a ales să respecte memoria tatălui ei.

Astăzi menţionez un fiu care a ales să nu facă treaba asta. Ar fi multe răspunsuri la întrebarea de ce? Dintre ele îmi aleg doar unul: banii.

Contextul:

Hugh Hefner va publica în foileton romanul neterminat “The Original of Laura”, pe care Nabokov ar fi vrut să-l vadă distrus după moartea sa. [sursa]

PS. Fie vorba între noi pe ZuZu nu-l interesează faptul că un om n-a reuşit să-şi crească băiatul în timp ce scria cărţi precum Lolita, Pnin sau Apărarea Lujin. Aşa că va citi cartea în momentul în care va apărea şi la noi în librării :)

later edit:

Moştenirea lui Dmitri

Dmitri, fiul lui Nabokov, în vârstă de 75 de ani, a iritat lumea academică cu dilema sa.

Însă nehotărârea lui Dmitri era explicabilă având în vedere povara ce-o purta: să respecte dorinţa tatălui său, sau să facă pe plac celor interesaţi de opera lui Nabokov şi să îmbogăţească astfel literatura universală cu încă o operă.

La început părerile erau împărţite, însă apăreau voci nerăbdătoare ce transmiteau într-o oarecare măsură mesajul: “public-o sau arde-o”.

Au fost momente în care Dmitri chiar a vrut să ardă cartea din cauza scandalurilor în care a fost implicată memoria tatălui său.

De exemplu, unii susţineau că „Lolita” e dovada clară că Nabokov a fost abuzat sexual de unchiul său în copilărie.

Tot cartea „Lolita” a dus la acuzaţia de plagiat când profesorul german Michael Maar a susţinut că „Lolita” se inspiră dintr-o povestire germană cu acelaşi nume şi acelaşi subiect din 1916.

De ce a vrut Nabokov să-i fie arsă cartea

Nimeni nu ştie. Fiul său a declarat că acesta a dorit să-i fie arsă cartea fiindcă nu dorea să lase în urmă o operă neterminată. Şi e foarte probabil să aibă dreptate. Un scriitor ca Nabokov nu cred că a vrut să-şi permită lipsa de perfecţionism.

Pe patul de moarte fiind, Nabokov i-a cerut soţiei sale Vera să-i ardă cartea. Însă Vera, incapabilă să ia o decizie, a lăsat povara moştenire fiului ei Dmitri.

Despre ce e vorba în “The Original of Laura”

Cei de la Cotidianul spun că e povestea unui “bărbat nefericit în căsnicia cu o femeie promiscuă, care, în tinereţe, se îndrăgostise nebuneşte de o fată”. Aceştia au omis să spună că bărbatul, un profesor universitar, a ales căsătoria cu femeia respectivă fiindcă îi amintea de fata de care se îndrăgostise în tinereţe.

Dmitri caracterizează cartea ca fiind „captivantă, nu neapărat plăcută, şocantă(nu din punct de vedere sexual), diferită de majoritatea cărţilor scrise înainte”.

De ce a ales Dmitri să publice cartea

Aşa cum am scris la început, motivul ar putea fi banii. Răspunsul oficial al lui Dmitri e că de fapt tatăl său ar fi vrut să publice cartea dacă n-ar fi fost bolnav.

Poate că are dreptate, mintea omului poate fi înceţoşată când priveşte moartea în ochi şi ar fi păcat să fim privaţi de o carte caracterizată de Dmitri ca fiind „radicală”.

Oricare ar fi răspunsul, cartea va avea un imens succes literar datorită misterului care se învârte în jurul ei. Abia aştept s-o cumpăr :)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.