Un domn adevărat

În liceu obişnuiam, noi băieţii, să ne adunăm în spatele clasei când aveam ore neimportante. Epuizam toate subiectele posibile. Jonglam cu toate noţiunile, iar de la sex puteam ajunge lejer la religie trecând în revistă ultimele filme, detaliile tehnice ale maşinii X şi calitatea berii Y. Totul se făcea cu umor. Râsul părea să fie scopul oricărui subiect. Fetele nu erau prea înzestrate din punctul ăsta de vedere. Cel puţin nu colegele mele. Am nimerit singur cuc între ele la un chef. N-au mers mai departe de “Tu, ţi-au crescut ţâţele”, “Tu, ai mai slăbit” ş.a.m.d.

Cu câteva luni înainte de banchet, am avut o întrunire similară. Şi am ajuns la un moment dat la subiectul bune maniere. O replică a unui coleg a rămas celebră: “Un domn adevărat nu-şi dă niciodată sacoul jos la o petrecere”. Închipuiţi-vă detaliile acestei absurdităţi: banchet, puştan de 19 ani, dans înfocat şi sacou păstrat de dragul etichetei.

Zilele astea am tot studiat comportamentul meu şi al celorlalţi ca să-mi dau seama ce fel de oameni vom ajunge. Analizând situaţia la rece, mi-am dat repede seama că sunt slabe şanse să ajungem nişte domni.

În primul rând nu toţi părinţii au ştiut cum să ne crească. Nu sunt adeptul celor şapte ani de-acasă. Cred mai degrabă în cei 18 ani în care un părinte a fost alături de copilul său şi l-a ajutat de fiecare dată cu-n sfat şi-o dojană logic de rezonabilă.

Apoi, a fi domn mai ţine şi de exigenţă, de alergia la compromisuri. Dar păcatul tinerilor din ziua de azi e pragmatismul. Tindem să facem doar ceea ce rentează. Suntem politicoşi ca să dăm bine la femei, iar când situaţia o cere, ştergem orice urmă de bună creştere.

Aşadar întrebarea care mă frământă pe mine e următoarea: ce este un domn? Ce face şi ce nu trebuie să facă un om pentru a rămâne domn? Încerc să înţeleg din caracterizarea pe care o cer de la voi dacă mai poţi fi domn în ziua de azi, care sunt riscurile la care se expune un domn şi dacă mai merită să fii un domn într-o lume de ne-domni.

PS. Fără comentarii de genul “băieţii(bărbaţii) sunt porci” pentru că nici voi nu sunteţi mai breze :)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.