Din liceu: Necesitatea manelelor

[Acest articol face parte din seria “Din Liceu”. E foarte probabil ca părerile exprimate în articol să mi se fi schimbat. V-aş ruga să ţineţi cont de acest lucru înainte să comentaţi :) ]

Probabil vă întrebaţi cum pot să fie manelele folositoare societăţii în care trăim. E ca şi cum ai încerca să găseşti necesitatea prafului din jur. Cel mai important rol al manelelor e cred, acela de sac de box. Trebuia să fie un gen dispreţuit, altfel unii nu şi-ar fi putut manifesta orgoliul de rockeri. Altfel spus, avem nevoie de manele pentru e putea diferenţia o muzică de proastă calitate de una mai bună.

Nu ar trebui să uităm că în România nu există doar profesori universitari. Există şi oameni crescuţi la periferia oraşelor care nu au avut norocul de o educaţie ca lumea. Aceştia se identifică fără voia lor cu publicul prost (şi aici mă refer la publicul cu prost-gust). Şi cred că publicul prost are nevoie de muzică de proastă calitate. E singura pe care poate să o înghită.

În ultimii ani observ că manelele încep să fie dispreţuite de tineri. Ăsta e un lucru bun. Înseamnă că publicul prost începe să dispară. Şi la dispariţia publicului prost cel mai important rol l-a avut maneaua. Probabil vă gândiţi că spun prostii, dar dacă maneaua nu ar fi aşa de naşpa, nu ar fi putut să fie aşa dispreţuită.

Articol scris în 15 noiembrie 2006.


1 comentariu la “Din liceu: Necesitatea manelelor

 1. Andrei Boar says:

  Cine a comentat la vremea respectivă:

  Anonim d c trebe sa cant in tiganeste sa ma placa ramanii?????
  vreau sa spun ca nu poti sa caracterizezi un om upa muzica care o ascula…mmulti asculta motzart numa asa d fitza…iar cand intrebi ce transmite el se scarpina in nas…hai sa ne vedem valoarea si sa inceracam sa nu copiem p alti numa asa ca ei au succes…poate tie iti sta bine cu freza aia dar la alalt parca ar fi par pubian neras…nu lasati a fiti condusi d niste minti corupte si luminate cu lanterna

  Andrei Fie care canta cum vrea si ce vrea. Oricum sper ca manelele sa dispara cand isi incheie scopul:acela de a fi criticate.

  Ady Oros ai dreptate….manele trebuie sa existe ptr cei care nu au avut parte de o cultura si educatie mai buna…..e strigator la cer… da totusi sunt necesare

  Kirk H. Viziunea din punctul meu de vedere este naiva…crede-ma ca nimeni nu uraste manelele in romania cu exceptia unei mici comunitati…restu’ sunt aia “dar vai!e oribil…e etc!…” !In realitate insa e doar inca un mod de a fi in turma…e un trend in romania sa zici ca urasti manelele…e doar o stare de spirit as zice au cretina si nefundamentata pe absolut nimic!
  Si inca ceva care e tratat gresit ar fi : “manele sunt un sac de box” … NU … total gresit!
  Daca manelele ar fi fost minoritare da am fi putut zice asta dar din moment de “manelele e la putere” nu putem vorbi de un sac de box!…din cate stiu eu sacul de box reprezinta ceva imobil si supus unui atac continuu.In romania manelele ataca!…nu sunt atacate.Numai eu stiu de cate ori s-au luat tiganii si manelarii de mine pe strada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.