Ce face perseverenţa din om

Aveam 8 ani, mergeam spre casă şi-n 10 secunde aveam să trec pe lângă blonda care-mi era parteneră de dansuri. Timid, mă întrebam dacă s-o salut sau nu având în vedere c-o ştiam doar de-o zi. Însă a avut grijă să-mi taie de tot elanul:

-Bă, handicapatule să înveţi să mă învârţi!

Începusem de-o zi să merg din nou la dansuri. Prima tentativă se încheiase destul de trist: nu fusesem selectat de instructor în grupul de dansatori aşa că a trebuit să renunţ. Şi acum încercam să mă integrez din nou în ansamblu, lucru care nu mergea atât de bine după cum aţi observat.

***

Îmi pun cizmele-n plasa neagră, mă uit în sus la chipul instructorului învăluit în fumul de ţigară. Îi zâmbesc. El nu-mi zâmbeşte, în schimb strâmbă din nas şi dă din cap sugerându-mi că n-am nicio şansă.

***

Peste 8 ani, aveam să ştiu că sunt cel mai bun. Am avut nişte amintiri care mi-au confirmat acest lucru, amintiri pe care am să le ţin pentru mine. N-am povestit nimănui, însă din cei 15 ani de dansuri, cred că doar ultimii 5 au fost lejeri şi plăcuţi. În rest a fost doar efort din partea mea şi lucruri pe care le-am îndurat.

De ce n-am renunţat la început? Din acelaşi motiv pentru care eram întotdeauna primul care ajungea la repetiţii.

În lucrurile pentru care alegi să suferi, e imposibil să nu reuşeşti până la urmă.


2 comentarii la “Ce face perseverenţa din om

  1. Nicoleta Tudorie says:

    De cele mai multe ori, atunci când ne dorim să facem un anumit lucru cu adevărat…ajungem să suferim mult, dar important e să nu să nu renunţăm… ci să continuăm să luptăm.
    Unii oameni (chiar foarte apropiaţi – prieteni, familie) pot considera că visul nostru nu e atât de important, că perseverenţa noastră e doar o ambiţie sau chiar un moft…Trebuie doar să avem încredere în noi …şi să nu mai punem preţ atât de mare pe ceea ce spun unele persoane…care vor doar să ne taie aripile…
    Iar alte persoane pot crede că ne fac un bine dacă ne descurajează şi astfel ne scutesc de suferinţă…

    Dacă alegem să suferim …înseamnă că într-adevăr pentru acel lucru merită să luptăm şi nu avem cum să nu reuşim!

  2. […] eram mic și m-am apucat de dansuri singurul motiv pentru care am ajuns să fiu foarte bun a fost că am perseverat de-a lungul anilor. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.