Interviu

Am răspuns zilele trecute la un interviu luat de Ilinca Nădăşan pentru revista liceului în care am avut plăcerea să-mi petrec o bună bucată din adolescenţă:

Salut, Andrei! Spune-mi, cum ţi-e viaţa de când ai părăsit băncile iubitei noastre şcoli? Ţi-e dor de liceu?

Bună, Ilinca. Viaţa mea e relativ ok. Încerc să n-am nicio problemă cu şcoala şi să-mi fac cât mai mult timp pentru lucrurile care mă pasionează cu adevărat: oamenii din jurul meu şi proiectele online. Da, mi-e dor de liceu. Abia când ajungi la facultate realizezi că liceul e o buclă magică în care timpul pare că stă în loc şi se petrec doar lucruri frumoase. Mi-e dor de cafele, de ieşiri, majorate şi întrebările pe care mi le puneam atunci. Pentru mine şi drumul către şcoală era magic.

 

Crezi că elevii de acum ai liceului (care nu te cunosc personal) îţi citesc blogul? Pentru că de auzit, sunt sigură că mulţi dintre ei au auzit de tine.

Nu cred. Sunt câţiva pe care-i cunosc şi care mă citesc, însă nu cred că mă citesc aşa în masă. N-am încercat niciodată să mă promovez pe plan local şi nici n-am avut cine ştie ce tangenţă cu generaţiile care au rămas acum în liceu. Iar de auzit nu ştiu ce să spun. Şi aici sunt la fel de sceptic :)

 

Blogul tău cred că are cam 4-5 ani vechime. Ştiu că şi-a schimbat formatul deseori, dar nu ai renunţat niciodată cu adevărat la el. Cum aşa?

Of, cred că nici eu nu mai ştiu de câte ori mi-am schimbat design-ul, numele şi domeniul :) De ce n-am renunţat la el? M-am obişnuit cu el şi mă ajută să aflu cine sunt cu adevărat. O bună bucată de vreme am crezut că-l ţin pentru amintiri, să văd şi eu ce gânduri am avut în trecut. Dar nu-i aşa.
Pentru mine scrisul, dincolo de creaţie şi constatare, e un act prin care devin. Gândurile pun stăpânire pe mine şi mă formează ca om abia după ce le clarific. Iar această clarificare, sau şlefuire a lor, n-o pot face decât prin scris.

 

Povesteşte-mi despre mai recentul tău proiect – TopHabits. De unde a început totul şi ce înseamnă mai exact?

TopHabits.ro este unul dintre cele mai mişto bloguri de dezvoltare personală din România. Iar cine crede c-o spun din orgoliu, n-are decât să se uite la site-urile de pe nişa asta din .ro şi o să-mi dea dreptate.

L-am pornit în 2009 împreună cu bunul meu prieten Cristian Ciuberea. Acum, echipa numără 6 oameni faini, avem publicate în jur de 250 de articole şi suntem destul de cunoscuţi în acest domeniu.. Ne propunem să creştem şi mai frumos în acest an şi să ne ţinem de scopul nostru: să ne dezvoltăm personal şi să împărtăşim şi celorlalţi cum am făcut-o.

 

Ce părere ai despre reţelele de socializare ? Facebook-ul mai ales este un loc excelent de promovare pentru bloggeri.

Reţelele de socializare folosite moderat sunt un lucru foarte bun. Iar cei care le critică îşi răcesc gura degeaba. În ultima vreme nu mai prea am timp de profilul personal, mă ocup mai mult de pagini de Facebook.
Facebook faţă de Hi5 nu se axează neapărat pe poze, ci mai mult pe informaţia de pe Wall. Şi mi se pare uimitor acest schimb de informaţii între oameni care se cunosc sau au aceleaşi idei.
În plus, e extraordinar cât de uşor te poţi împrieteni cu unii oameni. Vara trecută, de exemplu, am primit o invitaţie de a merge la munte din partea unui prieten de pe Twitter. În Cluj am întâlnit nişte oameni foarte faini, pe care nu i-aş fi cunoscut dacă n-ar fi fost Facebook, de exemplu. Atâta timp cât online-ul are o finalitate în offline, e ok să-l foloseşti.

 

Te consideri, pe moment, o persoană realizată/împlinită?

Nu. Îmi merge bine, nu mă plâng. Însă nu mă consider o persoană realizată, ci mai degrabă un om pe parcurs de realizare. În 20 de ani cred că o să aflu dacă m-am realizat sau nu. Am vreo 20 de ţări de văzut, nişte prieteni faini de de cunoscut, de întâlnit cea mai cool tipă din Univers, chestii de-astea mărunte :)

Şi până nu mă ţin de cuvânt, n-o să mă consider o persoană realizată.

 

Planuri de viitor? Şi câteva sfaturi/urări pentru cei rămaşi în urmă.

Pe viitor vreau să devin un om mai bun decât sunt în momentul de faţă. Ştiu că sună ca un clişeu, însă ştiu foarte bine ce vreau să fac anul ăsta.
Sfaturi: ţineţi-vă de materiile pentru bac. Restul, dacă nu vă plac, ignoraţi-le pentru că nu contează deloc.
Fugiţi de la ore într-un ritm moderat: cele mai bune amintiri ale mele sunt cafelele de la ora 8.
Aveţi o grămadă de timp liber, folosiţi-l cu cap: citiţi o carte, învăţaţi un lucru nou sau munciţi într-un un domeniu care vă pasionează. Şi nu faceţi prostii ca să vă integraţi într-un grup. Fiţi voi înşivă.


1 comentariu la “Interviu

  1. Ilinca says:

    Mi-a făcut plăcere. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.