Cum mi-am împlinit un vis

Când scriam ce-mi doresc de la viaţă ziceam că pentru mine jobul perfect ar fi cel de programator PHP, job la care visam în liceu, însă lăsat baltă datorită altor activităţi din primii 3 ani de facultate.

Când m-am hotărât cu adevărat

În primii 3 ani de facultate învăţasem de toate, însă niciun domeniu nu l-am aprofundat suficient de mult încât să spun că aş fi angajabil. Când mi-am propus să-mi caut un job la sfârşitul anului 3, am avut o surpriză neplăcută: nu m-a luat nimeni. Şi atunci m-am întrebat: “dacă eram acum la sfârşitul anului 4 şi tot nu-mi găseam nimic?”

Pentru că dacă eşti în facultate, poţi să încerci tot felul de joburi şi chiar dacă nu-ţi găseşti nimic, pachetul şi banii de buzunar îţi vor veni de acasă. Însă altfel vor sta lucrurile după ce vei termina facultatea.

Şi astfel m-am hotărât să-mi dedic toată vara unui simplu scop: să-mi aleg un domeniu în care vreau să lucrez pe termen lung şi să fac pe dracu’n patru să devin angajabil.

Am ales programarea, pentru că aveam anumite concepte de bază acumulate de-a lungul timpului şi îi eram dator adolescentului din mine.

Experienţa de autodidact

După ce m-am hotărât, am petrecut în fiecare zi cel puţin 6 ore în care făceam doar PHP. Nici eu n-am crezut c-o să ţină. A ţinut: am făcut asta vreo două luni de zile, fără niciun comentariu.

În acest timp am asimilat destul de mult şi mi s-a părut extraordinar cât de mult poţi învăţa făcând un efort constant.

Experienţa Lateral

Ajunsesem la un punct în care cărţile nu mai erau suficiente. Am căutat să văd care e următorul pas, când i-am trimis un mail lui Filip să-l întreb ce să fac în continuare. Nu-l cunoşteam, citisem un interviu cu el şi mi s-a părut persoana potrivită care mi-ar putea da un sfat. Mi-a dat, m-a invitat la o cafea şi m-a întrebat dacă n-aş vrea să lucrez la ei pentru o lună. Bineînţeles că am acceptat :)

La Lateral a fost uimitor. Nici măcar n-am simţit că lucrez. Învăţasem mult într-o perioadă  scurtă de timp şi chiar sperasem să rămân la ei.

Din păcate n-a fost să fie. Însă 24 de ore mai târziu după ce aflasem că n-o să mai lucrez la ei, am fost angajat de o altă firmă. Yep, am fost norocos :)

***

Dacă ar fi să fac un rezumat al unor paşi pe care un tânăr ar trebui să-i urmeze ca să muncească într-un domeniu de care e pasionat(nu neapărat programarea) aceştia ar fi:

1. Alege-ţi un domeniu de care eşti într-adevăr pasionat. Va veni o vreme în care va trebui să tragi tare. Şi cu cât domeniul îţi place mai mult, cu atât mai puţin vei avea sentimentul că depui un efort.

2. Propune-ţi un termen realist. Eu am vrut ca în această toamnă să fiu angajabil şi am făcut tot ce trebuie ca să ajung la acest nivel.

3. Învaţă singur şi caută orice ocazie să lucrezi în acel domeniu. Până în acest an am avut multe ocazii în care realizam site-uri din pură plăcere sau la preţuri mici. Nu m-am gândit niciodată că mai târziu mă vor ajuta la CV, dar s-a ţinut cont de ele. Puţini te angajazează fără să fi lucrat ceva înainte.

4. Fă cunoştinţă cu oamenii din domeniul în care vrei să lucrezi. După cum ai văzut, faptul că l-am cunoscut pe Filip m-a ajutat enorm. Fără sprijinul său, probabil că azi nu aş fi avut un job în domeniu.

5. Nu te opri niciodată din învăţat, însă nu uita să fii şi om pe lângă munca pe care o faci.

sursa FOTO

 

 


1 comentariu la “Cum mi-am împlinit un vis

  1. […] m-am hotărât să învăț să programez am stat 2 luni de zile 6-8 ore în fața calculatorului. Nu făcusem nicio facultate de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.