Play hard

“See, you are what you are in this world, that’s either one of two things: Either you’re somebody … or you’re nobody.”

Frank Lucas – American Gangster

Oriunde te-ai afla, oricât de mult ai învăţat sau la oricâte vicii ai renunţat, vine un moment când realizezi că până acum ai jucat safe alegând mereu varianta cea mai convenabilă. Şi uneori te minţi spunând că ai procedat corect, sau îţi spui cu răutate că nu poţi fi mai mult decât atât şi că îţi meriţi soarta.

Aproape în fiecare zi ai şansa de a alege. Ştii asta; deep down inside, simţi că uneori ţi se oferă şansa de a-ţi privi teama în ochi sau de a lăsa capul în jos şi a te preface că nu s-a întâmplat nimic. Uneori e o chestie de nuanţă: suntem atât de obişnuiţi să evităm durerea de orice fel, încât şansa apărută trece de multe ori neobservată. Fie nu observăm, fie ne facem că n-o vedem.

Refuză conştient să joci safe ori de câte ori ai ocazia. De obicei, oportunitatea unui joc din liga I ţi se oferă atunci când nu mai ai de ales. Când ştii că după ce se stinge şansa, îţi vei dori să te întorci în timp să faci lucrurile fix cum le-ai vrut.

“Ştiu că-mi vor tremura genunchii, dar o voi face.”

“Ştiu că va fi plictisitor, dar am să stau până la capăt.”

“Ştiu că va trebui să stau toată noaptea aici, dar e singura opţiune.”

“Ştiu că unii vor râde, dar trebuie să aflu.”

Vezi cum fiecare proproziţie începe cu Ştiu? Asta e pentru că atunci când iei decizia să faci lucrurile care trebuie, anxietatea nu dispare. Rămâne cu tine. Şi dacă te decizi să treci prin iad, treci cu ea de mânuţă. Dar ştiind acest lucru, alegi s-o faci oricum.

Nu ţi se pare o coincidenţă că toţi oamenii pe care îi admiri fac cu lejeritate toate lucrurile pe care tu le eviţi? Şi ştii foarte bine că sunt lucruri pe care le poţi face şi tu. Cu puţin antrenament, dacă e nevoie.

Nu, nu cred că-ţi poţi schimba viaţa în decursul unei zile, nu cred în revelaţii de câteva secunde care să-ţi schimbă viaţa. Cred însă că un efort susţinut, pe o perioadă lungă de timp, şi mici victorii zilnice pot schimba un om.

Start small. Fă azi un lucru inconfortabil, unul mărunt pe care de obicei l-ai evita. Şi încet, încet creşte pretenţia de la tine. Pentru că e trist să joci întotdeauna la masa amatorilor fără să oferi o şansă profesionistului din tine. Play hard!


3 comentarii la “Play hard

  1. anadana says:

    Atata adevar e de-a dreptul enervant! :) De ce imi spui ca”stiu foarte bine ca sunt lucruri pe care le pot face si eu”? vrei sa-mi strici tu ziua asta …?Glumeam. Felicitari, Andrei!(si pentru articolul acesta si pentru cel anterior). Imi place sa urmaresc cum in gandurile lui Andrei se mai regaseste ZuZu

  2. Andrei Boar says:

    @anadana Eh, mi-am primit si eu partea de nervi cand l-am scris :) Multumesc pentru felicitari, ma bucur ca v-a placut :)

  3. […] vrei să fii un profesionist, trebuie să joci profesionist. Vrei să fii ca şi colegul tău care face lucruri complicate? Crede-mă, n-o să ajungi ca el […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.