Cu creionul pe hârtie

De cele mai multe ori ceea ce percepem noi şi realitatea sunt două lucruri complet diferite. Şi de aceea când ajungem fără un ban în buzunar, ne întrebăm cum naiba am ajuns în situaţia respectivă când acum câteva săptămâni viitorul era mai roz decât lenjeria unei piţipoance de pe Dorobanţi.  Răspunsul: n-am făcut un calcul cu creionul pe hârtie. Această act făcut frecvent ne oferă:

1) Abilitatea de a prevedea lucrurile

Să zicem că am o sumă mare de bani. Îs şef. Îmi permit să-mi iau telefonul X şi încă îmi mai rămân bani să trăiesc până la salar. Însă dacă fac un calcul cu creionul pe hârtie şi pun în balanţă chiria, banii pe consum, voi vedea ca într-o zi voi ajunge pe minus dacă îmi cumpăr telefonul respectiv. Matematica nu minte. Dacă faci un calcul şi vezi că-ţi dă cu minus, crede-mă: vei ajunge pe minus. Şi nu, filozofia “ce a fi a fi” nu te va ajuta în momentul respectiv.

2) Abilitatea de a alege cea mai bună opţiune

Trebuie să-mi caut chirie în Cluj. Am câteva opţiuni:

  • mă mut în chirie
  • mă înscriu la master şi am asigurat loc de cămin
  • nu mă scriu la master şi-mi cumpăr loc de cămin

Unii îmi vor spune că e rentabil să mă înscriu la master, de ce să dau 200 de euro să cumpăr loc când pot să-l primesc gratis? Ei bine, dacă calculezi puţin cu creionul pe hârtie vei vedea că nu, nu e neapărat mai rentabil. Un an de master costă mai mult de 200 de auro, aşa că dacă vreodată mă voi înscrie la master, voi mai avea doar un an gratuit. Al doilea va trebui să-l plătesc, cu mai mult de 200 de euro, garantat.

3) Abilitatea de a vedea până unde poţi să mergi

Să spunem că-mi cumpăr locul de cămin cu 200 de euro. Se face un control, mă prinde şi dau mită 200 de euro să rămân. Lumea va râde de mine că de fapt am luat un loc de cămin cu 400 de euro. Vor zice că până la urmă tot mai bine era să mă înscriu la master şi evitam cheltuiala de 400 de euro. Şi totuşi, dacă calculezi cu creionul pe hârtie vei vedea că nu, nu se merita să mă înscriu master.

Un calcul cu creionul pe hârtie nu se poate rezuma doar la situaţia financiară, mai sus am dat doar un exemplu. Ştiu, nu-ţi garantează că întotdeauna vei face alegerea cea mai bună, dar cu acest exerciţiu, făcut din când în când eviţi o grămadă de regrete şi alte bullshit-uri. Crede-mă, vorbesc din experienţă.

Bonus:

Dan Gilbert: Why we make bad decisions

Art of Money Getting


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.