Cum mă dezvolt personal

Pe vremea când eram Project Manager la TopHabits, dezvoltarea personală ocupa un loc important în viaţa mea. Nu numai pentru a mă asigura că a doua zi voi fi o persoană mai bună, ci şi pentru a mă asigura că le ofer cititorilor informaţii practice şi de calitate. Când am renunţat, am simţit nevoia unei pauze de la atâta dezvoltare personală. Nu mai vroiam să privesc mereu înspre persoana care voi fi, ci îmi doream să privesc mai mult la omul care sunt, deep down inside.

La un an şi un ceva de la renunţarea la proiect, încă sunt pasionat de dezvoltarea personală, însă nu la fel cum o făceam înainte. Am încercat să restrâng cât mai mult lucrurile care mă învăţau cum să fac ceva şi să insist mai mult pe ceea ce fac. Astfel:

 • m-am dezabonat de la blogurile de dezvoltare personală. Intru din când în când pe succesdublu.ro (Adi face o treabă extraordinară) şi TopHabits. Cam atât. Prefer să nu fiu bombardat zilnic în Reader cu articole pe teme diferite despre dezvoltarea personală. Acum îmi aleg o temă căreia vreau să-i acord atenţie în următoarele luni şi-mi caut toate articolele de care am nevoie. Prea multe articole, pe prea multe teme mă defocusau făcându-mă să-mi doresc prea multe lucruri.
 • focus pe ceea ce contează. Pe Google Drive am doar 3 documente intitulate: Finanţe, Goals şi Months. N-am nevoie de analize multe, vreau ceva la îndemână şi simplu în care să ţin evidenţa unor lucruri. În primul, încerc să-mi planific bugetul lunar şi să prevăd diferite cheltuieli de-a lungul lunii încercând să n-o termin pe minus :)
 • scopuri la 6 luni. În doilea document, îmi ţin scopurile pe o perioadă de 6 luni. Scopuri puţine şi realiste. Dacă un lucru durează o săptămână să-l fac, înseamnă că n-are rost să-l notez nicăieri. Nu mi-am făcut acele scopuri la început de an şi nici într-o zi de luni. Pur şi simplu, m-am întrebat într-o zi: care ar fi lucrurile pe care aş dori să le fac(dar chiar să le fac) în următoarele 6 luni? De ce 6 luni şi nu un an? Pentru că un an e o perioadă prea lungă de timp, şi poate că peste 6 luni priorităţile se schimbă.
 • acţiuni mărunte zi de zi. În al treilea document, Months, mă asigur că fac în fiecare zi 3 lucruri care mă ajută să-mi îndeplinesc scopurile pe 6 luni. Lucruri mărunte care făcute zi de zi mă asigură că voi face ce mi-am propus.
 • nu iau nimic prea în serios. Dezvoltarea personală te ajută atâta timp cât îţi place ceea ce faci. Când totul devine o bătălie cu tine însuţi, în care încerci tot timpul încerci să câştigi şi te învinuieşti când nu reuşeşti, nu mai merită. Cea mai mare prostie pe care o poţi face e să fii dur cu tine însuţi. Nu-i destul că te fut alţii la cap, mai trebuie s-o faci şi tu?
 • tot timpul citesc o carte. Cândva spuneam că nu există n-am timp să citesc şi încă mai cred. Nu pot să spun cât de mult contează să citeşti şi mă enervează să văd atâţia cunoscuţi care nu lucrează frecând menta zi de zi. Ce n-aş da să am acele 8 ore pe care le au ei în plus :) Apoi se plâng că viaţa e dură cu ei, însă adevărul e că sunt doar nişte ignoranţi. Şi uneori, sătulă să vadă atâţia ignoranţi la TV, viaţa începe să fie nemernică cu ignoranţii de zi cu zi.
 • o fac pentru mine şi nu de dragul procesului. Bineînţeles, sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Dar câte din ele chiar contează cu adevărat? Trebuie să ştii când să te opreşti, să pui accent pe ce contează cu adevărat, iar restul să le laşi deoparte pentru că nu poţi fi perfect.
 • vreau o viaţă simplă. Ştiu că e la modă să ieşi în evidenţă, însă viaţa e prea scurtă ca să nu spun tot ce am de spus şi să nu fiu cine sunt cu adevărat: un om simplu care trăieşte plăcut fără lucruri sau obiceiuri de care n-are nevoie.

Cam atât :)

 


2 comentarii la “Cum mă dezvolt personal

 1. anadana says:

  un :) intr-o zi mohorata

 2. Andrei Boar says:

  @anadana :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.