Cum să ţii o prezentare de succes

Am participat ieri la un training despre cum să ţii o prezentare de succes. Good timing cu ultimul meu articol şi foarte utile informaţiile(thanks Liana, in case you read this).

În timpul prezentării mi-am amintit ce m-a făcut pe mine să scap de emoţii când mi-am prezentat lucrarea de licenţă în faţa crocodililor de la Poli: faptul că eram pasionat de ceea ce prezentam.

Cum mi-am ales tema

Iniţial am primit ca temă pentru licenţă “Partea rotativă la motoarele rotativ-liniare”. Ştiu, sună ca dracu, a trebuit să caut pe mail cum se numea. Şi pe lângă faptul că eram complet habarnist în legătură cu tema, a trebuit s-o şi fac într-un program în care n-a lucrat nici franţu’. De fapt stai, găsisem un rus pe un site de freelancing. Mi-a zis că-i ocupat, dar peste două săptămâni e liber şi gata să treacă la treabă pentru 2000 de euro. 2000 de euro? “You know, I’m a romanian, I’m freaking poor by definition”.

Şi aşa m-am trezit prin martie că n-am nimic concret de făcut. Vroiam să renunţ. N-a fost vorba slăbiciune, ci pur realism: era imposibil să-mi termin licenţa şi chiar şi acum cred că de n-o schimbam, nu apucam să pun nici în ziua de azi pe Facebook statusul “Inginer :D“.

Până la urmă m-am gândit: Ştiu PHP şi-s student la profil de electro-mecanică. Ia să vedem, nu pot roti un motor prin internet? Ar fi really awesome. Şi se pare că exista o modalitate. După 5 minute de research i-am trimis un mail profului spunându-i că-mi schimb tema. Am fost norocos, mi-a spus că tema mea e chiar mai bună decât ce mi-a dat el.

Cum am prezentat

În ziua de dinaintea prezentării am băut 7 beri şi nişte shot-uri de ţuică. Să fiu sigur că dorm noaptea. Am dormit. Am avut impresia că m-am aşezat pentru 5 minute în pat şi mi-a sunat ceasul. Noroc că am prezentat ultimul şi am avut timp de shot-uri de cafea :)

Când am început, profesorii vorbeau, aveam impresia că vorbeam singur, însă în 2 minute a început: publicul nu mai era, profii nu mai existau nici ei. Eram doar eu şi mândria că am făcut ceva super tare. N-am aşteptat să termin, pur şi simplu vroiam să le arăt chestia asta tare pe care am făcut-o eu. Şi asta o face orice copil: când găseşte ceva, doreşte să le arate şi celorlalţi, nu vrea să ţină chestia asta tare doar pentru el. Şi eu chiar cred că dorinţa de arăta altora ceva, bate orice emoţie. La sfârşit, profii tăceau şi se uitau atenţi la slide-uri. Era bine.

Pasiunea

Am început să vorbesc despre prezentări, am ajuns la licenţă. Însă punctul principal de care am vrut să mă leg e pasiunea. Ştiu, e plin de clişee: “fă ce-ţi place”, “urmează-ţi pasiunea”. Dar sunt atât de adevărate atunci când începi să experimentezi lucrurile de care eşti pasionat. Uneori mi se pare incredibil ce oameni îţi aduce în cale pasiunea şi cum face timpul să treacă mai repede sau să se oprească în loc.  De parcă ar fi magie curată :)

Bonus: Don’t settle


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.