3 lucruri pe care să le ştii când îţi faci scopuri

Zilele următoare o să fiu plecat prin munţi cu prietenii, dar nu plec fără să las câteva gânduri despre scopurile pe care ni le setăm pentru anul următor.

full_of_happyness__by_tostandalone-1

2013. Cum crezi că va fi? De fapt, cum vrei să fie? Ce căcat o să faci tu, astfel încât la sfârşitul anului să te uiţi cu mândrie înapoi şi să-ţi spui: “Băi, a fost bine.”  “A fost un an bun.”  “Am tras, dar a meritat.”  And so on.

Majoritatea oamenilor întâmpină noul an…beţi. Varză şi confuzi, fără niciun un plan, sperând ca românu’ să fie mai bine la anul.  Călăuziţi de mantra “Fie ce a fi” nimeni nu-şi spune ce o să facă pentru scopul X, dar fiecare speră că s-a născut băftos şi cumva-cumva va ajunge unde îşi doreşte. Well, adevărul crud e că dacă nu eşti în stare să scrii pe o foicică de hârtie 2-3 lucruri pe care eşti dispus să le faci pentru a ajunge la destinaţia X, există şanse uriaşe să nu ajungi niciodată. Nimic pe lumea asta nu ţi se dă, fără să dai nimic în schimb.

3 lucruri pe care trebuie să le ştii când îţi faci rezoluţii

Nu ştiu câţi dintre voi şi-au mai făcut rezoluţii până acum, dar pentru cei cu mai puţină experienţă le ofer 3 hint-uri care m-au ajutat şi pe mine de-a lungul anilor:

  • Principiul lui Pareto,  sau lucrurile puţine care ne aduc cele mai multe beneficii

Dacă îţi faci o listă de 10 lucruri pe care vrei să le îndeplineşti, vei observa că doar  1-2 din ele au un impact major asupra ta, restul fiind finisaje, lucruri care ar fi frumos  făcut, dar nu sunt destul de urgente. Principiul lui Pareto spune că 80% din efecte se datorează unui procent de 20% din cauze. Aşa e şi cu lista ta de rezoluţii, 2 din cele 10 scopuri vor avea cel mai mare impact asupra vieţii tale.
Cuprins fiind de uşurinţa cu care faci o listă, vei fi tentat să alegi foarte multe lucruri. Evită chestia asta şi alege cât mai puţine.

  • Lucrurile pe care vrei să le faci, nu să le îndeplineşti

Alege lucrurile pe care vrei să le faci, nu să le termini. Cu alte cuvinte, nu fă lucruri care nu-ţi plac în ideea că după ce le vei face, te vei simţi extraordinar.

În anii ce au trecut am încercat destul de mult să mă trezesc devreme. Am reuşit pentru o lună, maxim două. Dar după aceea, am renunţat revenind la programul de ora 8. Nu mi-a plăcut şi pace. Nu-l consider un eşec, nu mă consider un om slab, pur şi simplu nu sunt unul dintre oamenii care se trezeşte super devreme.

În schimb, când am început să învăţ programare a fost cu totul şi cu totul altfel. Am reuşit să mă ţin de program şi mi-am păstrat motivaţia de a învăţa până în ziua de azi. Iar diferenţa din punct de vedere al lucrurilor care ţi le aduce un scop făcut cu plăcere e enormă.

  • Alege o foaie de hârtie.

Ia un pix şi scrie-ţi scopurile pe o foaie de hârtie. Habar n-am de ce o foaie de hârtie te face să-ţi îndeplineşti scopurile mai mult, însă conform unor studii chiar aşa e. Anul trecut, când făceam curat în camera de cămin(erau ultimele zile şi ne pregăteam pentru de-cazare) mi-am găsit foaia cu scopuri făcută la începutul anului. 80% din scopuri le îndeplinisem.

Cum o să fac anul acesta

Pentru fiecare domeniu pe care vreau să mă concentrez în acest an, am un singur scop. Simplu. Iar scopul pentru fiecare domeniu e suficient de provocator şi cu cel mai mare impact asupra vieţii mele. Dacă vreţi să faceţi şi voi la fel, să fiţi atenţi să fie nişte scopuri provocatoare. De exemplu, pentru carieră doresc să-mi dau o certificare ce presupune câteva luni bune de învăţat. Şi chiar şi aşa, încă nu mă simt 100% în stare să mi-o iau. Însă e scopul care mă va ajuta cel mai mult pentru carieră şi faptul că e greu îmi dă suficientă motivaţie să-l îndeplinesc.

Pentru mine se anunţă un an mai greu decât 2012, însă sunt optimist. Mi-era dor de puţin efort above average. Abia aştept să înceapă şi să-l formez aşa cum doresc eu. Iar dacă totul iese bine, poate la sfârşitul anului mă voi uita în urmă şi o să-mi spun că n-a trecut degeaba.

La mulţi ani!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.