Ce cărţi să-ţi cumperi

Ştiţi cărţile cu copertă verde şi mişto ce se vindeau cu Adevărul? Aveam un prieten care le cumpăra pe toate. Probabil că având un astfel de înveliş dădeau bine în bibliotecă, sau poate chiar intenţiona să le citească. Either way, cred că ori a făcut o investiţie proastă, ori şi-a pierdut timpul cu ele.

Câte cărţi citim

Eu am 23 de ani acum. Şi citesc mai mult decât media celor de vârsta mea. Sau cel puţin aşa cred. Însă cu toate că încerc să citesc cât mai mult, dacă stau să număr cărţile pe care le-am citit în acest an, au fost 6. Ocupat cu serviciul, licenţa şi alte scuze. Chiar dacă par puţine, dacă aş reuşi să păstrez această cifră până la 35 de ani, aş fi mulţumit. Ar însemna vreo 70 de cărţi.

Cei pe care i-am întrebat recent câte cărţi au citit anul acesta, au oscilat între niciuna sau două. Asta înseamnă maxim 14 cărţi până la 35 de ani.

Acum, dacă citeşti 14 cărţi până la 35 de ani, chiar îţi permiţi ca acestea să fie romane?

Ce cărţi prefer să citesc

La vârsta pe care o am prefer să citesc cărţi practice care mă ajută şi mă interesează. Două exemple:

Pentru că am vrut să fiu mai bun la locul de muncă, am fost interesat de o carte despre inteligenţa emoţională. De pe Quora, am aflat de Working with Emotional Intelligence a lui Daniel Goleman. Citind-o, am rămas de multe ori perplex la câte greşeli am făcut în modul în care relaţionam cu ceilalţi. Mi-a deschis ochii, mă va ajuta la unele scopuri pe anul viitor legate de carieră. O recomand.

Următoarea pe listă e una tehnică, Pro Git. M-am săturat să nu înţeleg destul despre o tehnologie pe care o folosesc zilnic sau să găsesc răspunsuri vagi când întreb pe cineva. Aşa că m-am hotărât s-o iau, s-o învăţ odată şi să fiu eu cel întrebat atunci când cineva e nelămurit sau are nevoie de o soluţie.

După cum vedeţi, acestea sunt cărţi care îmi rezolvă problemele pe care le am şi pe care citindu-le îmi asigură baza unor viitoare oportunităţi.

Ce cărţi ar trebui să citeşti

Habar n-am. Întrebă-te ce probleme, frustrări ai şi caută. Sigur găseşti una. Ieri eram prin Polus şi râdeam cu Pişta de cărţi precum Magia Neagră, Magia albă, Cum să începi o conversaţie şi să ai prieteni. Crede-mă: dacă există astfel de cărţi, sigur există una pentru problema ta.

Mai sus am calculat numărul de cărţi până la vârsta de 35 de ani. De ce? Pentru că asta e perioada în care mai poţi învăţa ceva. Dacă n-o faci acum, n-ai cum s-o faci după acea vârstă.

Nu vreau să critic beletristica. Mi-a plăcut şi îmi place să citesc un roman bun. Însă nu rămâi cu mule chestii care te ajută să creşti. Iar la vârsta  care e definitorie pentru cariera ta, oamenii cu care o să-ţi petreci restul vieţii,  ar fi potrivit să citeşti cărţi care te ajută.

Sunt curios, câte cărţi aţi citit în acest an şi câte din ele vă rezolvă o problemă?

update: Majoritatea românilor n-au citit măcar o carte în 2012 via zoso.ro


5 comentarii la “Ce cărţi să-ţi cumperi

 1. Cristi says:

  Anul asta am citit cel putin 10 carti. Imi tot zic de ceva vreme ca o sa tin undeva evidenta cartilor citite, dar pana acum nu mi-a iesit.

  Majoritatea au fost carti practice, iar anul asta am descoperit carti practice scrise sub forma unei povesti cum ar fi “Darul” de Spencer Johnson.

  Cartile citite nu mi-au rezolvat neaparat o problema cat mi-au imbunatatit perspectiva asupra unor lucruri.

  Cred ca cea mai mare provocare pentru mine in momentul de fata e sa-mi descopar vocatia, asa ca probabil o sa caut niste carti legate pe tema asta. Am in plan sa citesc The Element si The 100$ startup.

 2. Andrei Boar says:

  @Cristi Oau, 10 carti. This is really good :)

  Într-adevăr sunt cărţi care nu-ţi oferă neapărat ceva practic de făcut, ci mai degrabă îţi lărgesc orizontul.

  Dar pe lângă lucrurile care nu le-ai descoperit încă(că de-aia ne lărgim orizonturile), se află problemele noastre pe care trebuie să le rezolvăm şi dacă o carte ne-ar ajuta să reolvăm acea problemă, ar trebui să o luăm.

  Pare interesantă a doua carte :D

 3. anadana says:

  Sa le iau in ordine. Am cumparat zilele trecute o carte”cu coperta verde si misto”,pe care n-o aveam ,la 3,5 lei.Misto pret,nu? Se numeste:”Nimic nou pe frontul de vest”,de Erich Maria Remarque.Am recitit-o si am descoperit o lume intreaga necunoscuta la o lectura precedenta.A fost o bucurie.(la fel s-a intamplat si cu Fii si indragostiti,de D.H.Lawrence),deci rezolva o problema:)La intrebarea “cate carti citim?”am zambit,amintindu-mi de o discutie mai veche…:)Te felicit pentru cum gandesti,e f.important sa stii tu, invatand serios,nu dupa ureche.Si,in sfarsit,ce carti citim? E hrana fiecaruia…deci,dupa nevoi,sigur varsta e relativa, toata viata inveti,altfel ramai de caruta…

 4. Sper să nu las impresia că sunt ironic, dar cum poţi afirma că beletristica nu prea te învaţă nimic practic şi în acelaşi timp să ridici la ceruri chestii de self-help de genul ”Cum să în 10 zile…”?
  Şi dacă tot vorbim de cărţi de self-help, gândeşte-te aşa: suntem 7 miliarde pe planeta asta, fiecare cu personalitatea lui, comportamentul lui, deviaţii psihice specifice acolo unde e cazul. Ce te face să crezi că o carte de self-help despre inteligenţa emoţională (una de care psihologii râd cu lacrimi dacă le-o recomanzi) conţine răspunsul spre orice fel de probleme specifice ţie? E ca şi chestia cu zodiile: eşti capricorn? Mâine vei câştiga bani. Tu şi ceilalţi 800 de milioane de capricorni de pe planetă.
  Sincer să fiu, cărţile din colecţia Adevărul sunt cărţi bune. Aparte de snobismul unora de a-şi decora cu ele biblioteca pentru că verdele pică bine pe lângă lemnul rafturilor, titlurile publicate acolo sunt titluri bune: Stephen King, Frank Herbert, Sven Hassel… Ei – titlurile alea valorează mai mult decât ”Cum să influenţezi oameni şi să-ţi faci prieteni”. Pentru că pe la 40 de ani ai să ajungi – sper – la concluzia că toate cărţile de self-help sunt nişte lăbării de înghiţit bani la care pune botul publicul larg. Şi că acelaşi public dă de probleme când vine vorba de a citi beletristică. Pentru că e greoaie; nu le dă pe tavă răspunsuri de care nu au nevoie.
  Un sfat sincer: nu afirma că tu citeşti mai mult decât media celor de vârsta ta şi în paragraful imediat următor să înşiri cărţi tehnice. Că mâine-poimâine vei da peste unul care citeşte de trei ori mai mult ca tine; chestii relevante: Click, Cancan, Adevărul, Libertatea, Infractorul. Unul care n-are nevoie nici el de beletristică pentru că nu-l învaţă nimic.

 5. Andrei Boar says:

  @Razvan Mulţumesc pentru comentariul tău :)

  Nu încerc deloc să ridic la cer cărţile de self-help şi îmi pare rău dacă din articolul meu reiese asta.

  La fel, nici nu încerc să insinuez că ar fi vreo carte care rezolvă problemele tuturor, ar fi absurd. Cartea lui Goleman a fost un exemplu, îmi place să cred că nu înghit self-help bullshits, iar cartea acestuia nici măcar nu intră în categoria de self-help, ci mai degrabă citează nişte studii şi dă nişte exemple. Iar lectura acesteia nu-i deloc precum lectura unei cărţi clasice de self-help. Întrebare: Când spui, “una de care psihologii râd cu lacrimi dacă le-o recomanzi”, te referi specific la cartea lui Daniel Goleman despre care am scris?

  Da, cărţile de la Adevărul sunt cărţi bune, îmi amintesc că prin anul 3 de facultate, banii de tren spre casă mi dădusem pe una fix de la Adevărul, însă ceea ce am vrut eu să subliniez în acest articol e că avem un timp prea puţin la îndemână ca să citim doar romane, în special la vârsta la care putem învăţa cel mai bine. Şi deşi într-o oarecare măsură sunt de acord cu ce a spus anadana, cred că vorbim de lucruri diferite.

  Cărţi tehnice am început să citesc cam de un an cred, pentru că vreau să fiu bun la ceea ce fac. Ce citeam înainte îmi place să cred că a fost beletristică. Una bunicică, sper eu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.