Românii: niște oi care își merită soarta

Cred că va trebui să-mi propun să nu mai citesc știrile din România. Pentru că mă enervez degeaba.

Sheep-On-Voting-For-a-Lion-Or-a-Wolf-On-Election-Day

50 de oameni au ieșit să protesteze pentru un primar infractor. Unii dintre cretini sunt dispuși să intre în greva foamei pentru un hoț. Citiți întreaga știre dacă vreți să vă crească tensiunea.

Mircea Diaconu, un actor drag, dar un om care a încălcat legea, a adunat 100.000 de semnături din partea unor români care pun pariu că se plâng de România, dar ei n-au nicio vină. Băsescu e de vină.

În martie 200 de săpânțeni au protestat față de demiterea unui primar care la fel a încălcat legea.

Toate lucrurile astea mă fac să mă întreb: Ce dracu’ e cu noi? Ne comportăm ca o proastă ce ia bătaie de la soț, dar nu se desparte de el pentru că-l iubește. Popescu a fost un jucător bun, de ce să fie pedepsit că a furat? Becali la fel, a donat pentru săraci, n-are a face că e un infractor.

***

Prin anul 4 de facultate eram în gară, îmi luam bilet la tren. Și doamna de la casierie îmi spune pe un ton de învățătoare blândă:

– Măi băiatule mai ai mult până termini facultatea? Te tot văd că vii în fiecare săptămână și nu mai termini.

– Mai am un an și gata, îi răspund zâmbind, uimit că o femeie pe care n-am observat-o niciodată m-a ținut minte.

– Terminați-o și scăpați-ne de hoții ăștia de acum.

Nu mai iau de mult bilete din gară. Femeia poate a uitat de mine, sau speră că dacă n-am mai apărut sunt undeva luptându-mă cu viperele care au încolăcit România.

Din păcate am plecat. Neputincios și rușinat de mine că n-am putut face nimic. Și dintre toți oamenii care credeam că o să plece, la mine nu mă așteptam. Dar fiecare face ce vrea.

***

“Am avut afaceri în România și chiar am crezut că pot să schimb ceva. Dar mi-am dat seama că a fost degeaba. La orice om cinstit care vrea să schimbe ceva, găsești 100 de nenorociți”.  – un om trecut prin viață cunoscut în Berlin.


3 comentarii la “Românii: niște oi care își merită soarta

 1. Așa e, dar nu-i păcat de românii ăia care știu pe ce lume trăiesc? Nu-i păcat de românii ne-oi, că-s băgați în aceeași mocirlă comună? E mare păcat, bre, și pentru ăia merită să mai speri în ceva bun și să faci ceva bun în România

 2. Alexandru Draghici says:

  “Ne comportăm ca o proastă ce ia bătaie de la soț, dar nu se desparte de el pentru că-l iubește”

  Excelenta comparatie. Din pacate, exact asa este. Iti scriu tocmai in 2018, iata povestea mea.

  Sunt un roman absolvent in strainatate. Am trait si studiat in 3 tari si, la fel ca multi alti romani cu studii afara, am decis sa ne intoarcem apoi in tara, cu ferma hotarare de a schimba ceva. In cei 4 ani de ratacire dupa intoarcerea in tara, in incercarea de a schimba ceva, am ajuns plin de depresie, la un pas de a renunta la viata. Am fost batjocorit, treptat, de catre toti angajatorii, luat “la misto” pe tema studiilor occidentale. Pe seama frustrarii lor ca am studiat in afara, nu am fost acceptat, ba din contra refuzat la interviuri din teama evidenta ca as veni sa iau locul intervievatorilor. In toti acesti ani, am lucrat pt trei companii de resurse umane si am incercat sa deschid orizonturile pentru colaborare internationala. Mi s-a taiat accesul din start de catre directorii cu cap patrat si mentalitate neo-comunista. Diplomele mele erau date de-o parte, CV-urile cu experienta internationala ignorate. Am luat parte la discutii jalnice prin care mi se impunea sa nu mai folosesc ideile aduse din Occident si sa “gandesc romaneste”. Mentalitatea neo-comunista care, din pacate, exista in 80% din cazuri in noua generatie, face ca absolventii cu studii in strainatate reveniti in Romania sa fie luati peste picior, mistocariti, evitati si ignorati. Este o realitate cruda in aceasta tara. Simti, practic, cum iti sunt respinse ideile, cum esti criticat de catre indivizi frustrati cu studii terminate pe pile, care, in mintea lor incuiata, te percep drept pericol pentru viitorul lor, nu drept o sansa de schimbare in bine a societatii. Asadar, am suferit toti acesti ani degeaba. M-am apucat sa recitesc Caragiale si am reluat bibliografiile marilor romani care au luat drumul strainatatii. Am vazut ca si ei, la randul lor, au fost batjocoriti de catre societatea romaneasca de la acea vreme. Este acelasi tipar, istoria se repeta, avem un comportament social identic. Majoritatea romanilor mari precum Brancusi au fost alungati din tara ca, dupa moartea lor, sa fie facuti eroi si sa devina brusc valori de mandrie pentru cei autohtoni care initial i-au hulit. Din pacate, se intampla la fel si in ziua de azi: toate scursurile sunt promovate si devin rol model in societate, pe cand tinerii educati sunt ignorati si fortati sa ia calea strainatatii, dupa care, daca acestia reusesc afara, romanii vin sa se laude ca sunt frati cu ei. Pana atunci insa, ii scuipa si ii denigreaza precum ultimii dusmani. Din pacate, asta este societatea romaneasca si observ cu mare durere in suflet ca in 100 de ani de existenta ca tara unita nu am invatat nimic si ca vorbele lui Caragiale au avut o logica bine intemeiata: “la vremuri noi, tot noi”.

  Intre timp m-am casatorit, mi-am luat sotia si ne-am stabilit in Germania, la granita cu Elvetia. Avem acum un baietel, eu m-am profilat pe calculatoare si IT, iar nevasta lucreaza in marketing. Dupa 2 ani de stat in chirie, anul acesta ne-am mutat in casa noastra, proprietate. Locuim in Germania, muncim in Elvetia. ne-am linistit dpv. financiar si social. Parintii sunt omniprezenti in casa noastra, prietenii adevarati ne viziteaza periodic, in tara venim de 2-3 ori pe an. In rest, ne plimbam in toata lumea in concedii si weekend-uri. Suntem fericiti si respectati, intr-un final, dupa atata chin. Iar acum, nimic nu mai conteaza.

  Insa, am invatat o lectie istorica si am priceput cauza lucrurilor in tara natala: romanii au soarta pe care si-o fac singuri, deoarece o majoritate covarsitoare cu mentalitate corupta duce, din pacate, societatea mai departe. Cu stima, un ROMAN din diaspora.

 3. Zacheu says:

  Din cauza marii asemănări între istoria românilor și a evreilor, multe prorocii din Scriptură ni se potrivesc destul de bine. Ne putem vedea soarta zugrăvită foarte plastic în multe cărți din V și NT. Din acest motiv, al tristei experiențe de viață, noi putem înțelege în mod satisfăcător Voia Creatorului nostru și avem de câștigat mult din studiul Scripturii. Dăm acest exemplu: -Proroceşte şi spune-le păstorilor: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Vai de păstorii lui Israel, care se pasc pe ei înşişi! Nu trebuie păstorii să pască turma? Voi mâncaţi grăsimea, vă îmbrăcaţi cu lâna, tăiaţi ce e gras, dar nu paşteţi oile. Nu întăriţi pe cele slabe, nu vindecaţi pe cea bolnavă, nu legaţi pe cea rănită; n-aduceţi înapoi pe cea rătăcită, nu căutaţi pe cea pierdută, ci le stăpâniţi cu asuprire şi cu asprime! Astfel ele s-au risipit pentru că n-aveau păstor; au ajuns prada tuturor fiarelor câmpului şi s-au risipit. Turma Mea rătăceşte pe toţi munţii şi pe toate dealurile înalte; oile Mele sunt risipite pe toată faţa ţării şi nimeni nu îngrijeşte de ele, nici nu le caută! De aceea, păstorilor, ascultaţi cuvântul Domnului! Pe viaţa Mea, zice Domnul Dumnezeu, pentru că oile Mele au ajuns de jaf şi sunt prada tuturor fiarelor câmpului, din lipsă de păstor, pentru că păstorii Mei n-au nicio grijă de oile Mele, ci se păşteau numai pe ei înşişi, şi nu păşteau oile Mele, de aceea, păstorilor, ascultaţi Cuvântul Domnului! Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: Iată, am necaz pe păstori! Îmi voi lua înapoi oile din mâinile lor, nu-i voi mai lăsa să-Mi pască oile, şi nu se vor mai paşte nici pe ei înşişi; căci Îmi voi izbăvi oile din gura lor, şi nu le vor mai sluji ca hrană!” Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Iată, Mă voi îngriji Eu însumi de oile Mele şi le voi cerceta! Cum îşi cercetează un păstor turma când este în mijlocul oilor sale împrăştiate, aşa Îmi voi cerceta Eu oile şi le voi strânge din toate locurile pe unde au fost risipite în ziua plină de nori şi negură. Le voi scoate dintre popoare, le voi strânge din felurite ţări şi le voi aduce înapoi în ţara lor; (Ezechiel 34:2-13)

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.