Despre modul în care privim banii

Toți autorii cărților despre managementul banilor vorbesc despre venitul pasiv: banii care îți vin fără să muncești. E idealul la care orice om interesat de investiții vrea să ajungă. Însă nu cred că banii sunt neapărat importanți. La urma urmei sunt doar un un mijloc de a ajunge la ceea ce contează: împlinirea.

Money-Tree

Acum împlinirea poate însemna orice, de la tras grame de speed, o viață sănătoasă și sigură, mașini tari, femei frumoase ș.a.m.d. Banii sunt importanți, doar în măsura în care ne ajută să ne împlinească dorințele. Pentru că suntem animale la urma urmei, vrem să ne satisfacem plăcerile, orice ar însemna ele.
De aceea ar trebui să ne schimbăm modul în care privim banii. Să-i vedem ca pe un simplu mijloc de a ne atinge plăcerile. Și să nu ne mai gândim neapărat la venit pasiv, ci la o împlinire pasivă: activități care ne împlinesc chiar după ce am dat banii pe ele.

Un abonament la sală costă în jur de 100 de RON. O sumă pe care o aruncăm lejer într-o lună prin cluburi. Luăm doi bărbați la întâmplare: unul pe o perioadă de ani bagă lunar 100 de RON la sală și altul care bagă aceeași sumă pe băutură și nopți nedormite. Și să presupunem că după un an amândoi își opresc subit activitățile. Cine va fi mai împlinit? Bărbatul care a mers la sală va arăta în continuare mai bine chiar și după un an. Faptul că a mers la sală îl face mai încrezător, se va simți mai bine în pielea lui pe când cel ce a petrecut 1 an în club o va lua razna chiar după o lună. Nu i-a mai rămas nimic, îi lipsește ceva.

Un pachet de țigări, o noapte de băut, o escortă high-class sunt doar plăceri momentane. A doua zi nu-ți rămâne nimic. Citeam undeva că bogăția înseamnă cât poate supraviețui un om după ce e privat de bani. De aceea un pământ e mai valoros. Pentru că privat de bani poți folosi acel pământ ca să crești chestii pe el și să supraviețuiești mai mult. În schimb poți să te piși pe el Z4, dacă n-ai lucruri esențiale cu care poți supraviețui. Să nu fim naivi: o mașină e scumpă pentru că s-au băgat bani în fabricarea ei, nu pentru că îți va aduce bani după ce-o cumperi. Doar pentru că s-au băgat un milion de dolari în fabricarea unui rahat, asta nu-l va face mai puțin rahat după ce îl cumperi.

Puțini dintre noi vor ajunge niște investitori de teapa lui Warren Buffet. În schimb suntem oameni obișnuiți și avem o mare șansă să fim niște buni investitori când vine vorba de sentimente, nu de bani. Să alegem să facem activități care ne vor împlini și după 1 an ce le-am făcut. Nu doar pentru o noapte, sau 5 minute.

Gândiți-vă la asta. Pe lângă faptul că o să vă schimbe modul în care priviți banii, s-ar putea să vă schimbe și viața.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.