Oameni faini

Când m-am hotărât să mă mut în Berlin, l-am rugat pe Arpi să mă ajute cu informații legate de viața de aici. Ne-am întâlnit la o bere și deși nu ne cunoșteam decât virtual prin like-uri reciproce, am rămas surprins de cât de multe mi-a spus prin mail-uri sau față în față. Mersi Arpi, rămând dator.

Pe avion, pasagerului din dreapta mea i s-a umflat punga de la croissant în compartiment și așa am început o conversație până la aterizare. S-a dovedit că aveam cam același drum cu trenul așa că m-a ajutat să-mi iau bilet și mi-a dat alte sfaturi prețioase pentru un noob ca mine. Dacă nu era el, nu știu cum ajungeam cu bine în Berlin. Mersi Ali, sper să bem o bere cât de curând :)

În urma articolului 9 Greșeli pe care le fac recruiterii, am primit un mail din partea unui român stabilit aici:

 ” – am dat peste blogul tau din intamplare si am vazut cateva chestii care mi-au placut, inclusiv ca te-ai mutat recent la berlin

– so, ma gandeam sa-ti urez “Bine ai venit”, welcome to the dark side, we have cookies …

– fiind la inceput de drum in Berlin poate cine stie, ai ceva intrebari, esti curios de una alta, poate te pot ajuta cu un “sfat” doua asa doar sa “smooth things out” si eventual sa nu trebuiasca sa-ti bati capu cu lucruri de care poate in prima faza nu ai cum sa stii :). nu ca as fi io primu’ sau singurul roman din berlin :D dar cine stie, poate ti se pare o idee buna”

Am povestit cam de toate. De la viața în Berlin, programare, viață în general până la Roșia Montană. Mi-a făcut plăcere Adi. Sper să mai ieșim la o bere cât de curând.

Ieri am primit încă un comentariu pe blog de la un alt român stabilit în Berlin:

“Bine ai venit in Berlin. Daca vrei sa te intalnesti cu devi din Cluj stabiliti in Berlin da un semn de viata. Iesim la o bere si te informam.”

Ne-am auzit la telefon, o să ieșim la un film cu mai mulți oameni și mi-a spus că mă ajută cu orice informație de care am nevoie.

***

Toți oamenii de mai sus mi-au apărut în cale aproape întâmplător. Și deși nu mă cunoșteau m-au ajutat fără nicio condiție. Pentru mine a contat mult. Mai capeți o speranță când vezi oameni care dau o mână de ajutor fără să ceară nimic în schimb. Vă mulțumesc din suflet:)

Am avut zilele trecute o conversație pe Skype cu un fost coleg de muncă pe care-l bate gândul să vină și el aici. Și deși nu-i greu să te muți aici, nu-i nici ușor. E greu să găsești o chirie fiind în România pentru că nu poți nici vedea apartamentul, nici vorbi cu proprietarul. Odată ajuns aici, sunt o serie de formalități pe care trebuie să le faci la care dacă nu te ajută firma e destul de greu să le faci. Apoi, ce faci după câteva săptămâni când începi să te plictisești și n-ai cu cine ieși la o bere?

Cred că ar prinde un grup online cu români stabiliți aici cu două scopuri simple: ajutor reciproc și ieșiri la bere sau alte activități. Și să nu fie ceva mamut cum e grupul de pe Facebook Români în Berlin. Mai degrabă un grup restrâns, de oameni faini. Care vor să ajute și să se distreze. Mă întreb dacă există un grup de genu’…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.