Chirie în Berlin

O cunoștință a unui prieten m-a întrebat cum e cu căutatul unei chirii în Berlin. Inițial am vrut să-i scriu un mail, dar m-am gândit că s-ar putea să mai fie și alții interesați să se mute aici și care are vrea să afle mai multe despre asta.

berlin-love

De ce greu să-ți găsești chirie în Berlin

1. Cerere foarte mare. Dacă te uiți pe un grup de Facebook când cineva postează că are o cameră de închiriat deja vezi 3 comentarii gen “I’ve sent you a PM.” Un prieten îmi spunea că atunci când a mers să viziteze un apartament, la intrare era ditai coada de oameni care vroiau să vadă apartamentul.

La câtă cerere există, cred că mai degrabă mi-aș găsi mai repede un job aici, decât un loc în care să stau.

2. Încredere scăzută în străini. Dacă încerci să-ți cauți chirie din România, e și mai greu. Cine are încredere să țină un apartament o lună pentru un român care a zis că vrea să se mute în Berlin? Nici eu n-aș avea. Mai ales când fac oamenii coadă să-mi inchirieze camera.

3. Birocrația. Din câte am observat, nemții sunt destul de restrictivi când vine vorba de chirie. Mulți cer o garanție pe 3 luni. Și chiar dacă îți place garsoniera aia cu 500 de euro, poate n-ai să scoți din buzunar direct 1500 de euro. Alții cer veniturile pe ultimele 3 luni ca să se asigure că ai bani să plătești hârtia, alții o hârtie de la Schufa(venind din România nu o să ai una), alții o scrisoare de la fostul proprietar prin care să spună că n-ai fost rău platnic. Alții cer toate lucrurile astea.

Ce e Schufa? Schufa se ocupă în Germania cu monitorizarea ta fiscală. Dacă ai fost rău platnic pe undeva, Schufa o să știe despre asta. O hârtie de la ei, e ca un fel de cazier la noi. Dar nu pe parte penală, ci fiscală.

Acum, e imposibil să-ți găsești o chirie în Berlin?

Bineînțeles că nu. Trebuie doar răbdare și perseverență. Eu cred că am aplicat la peste 60 de anunțuri. Din care mi-au răspuns vreo 15. Am avut noroc că am găsit o româncă care stătea aici și ne-am înțeles să mă aștepte o lună până mă mut în Berlin.

Cu timpul mai dai și peste chirii care nu-ți cer toate bălăriile de mai sus.

Unde să cauți

1. wg-gesucht.de. Cred că e unul din cele mai populare site-uri în care poți găsi o chirie, în special dacă cauți un WG(un apartament pe care să-l împarți cu alții). A fost și site-ul pe care mi-am găsit chirie. Îmi place sistemul lor de filtrare a căutărilor pe cartiere ș.a.m.d.

2. immobilienscout24.de. Eu nu l-am folosit, dar mai mulți prieteni din Berlin mi l-au recomandat. Mă enervează că n-au o versiune în engleză, sau poate sunt eu tălâmb și n-am găsit unde să schimb limba. However, puteți folosi feature-ul de la Goggle Chrome să vă traducă întreg site-ul. Cred că aici găsiți mai multe apartamente în care să locuiți singuri, dar nu bag mâna în foc.

3. Berlin Startup Flats & Flatshares. Un grup pe Facebook în care mai intră lumea și postează anunțuri.

4. ExBerliner Flat Rentals. Dacă aveți bani deoparte și pentru un comision puteți aplica la o agenție imobiliară. Lor nu le pasă atâta că sunteți români atâta timp cât plățiți. E o alegere bună, mai ales pentru cei care încă se află în România când își caută chiria.

Câteva sfaturi

1. Dați cât mai multe detalii despre voi. Când vă faceți un profil pe wg-gesucht, de exemplu, dați cât mai multe detalii despre voi. Spuneți cine sunteți, cât o să stați în Berlin, ce o să faceți aici ș.a.m.d. Chiar și o imagine cu voi ar crește rata de răspuns. Lumea n-are chef să pună întrebări și nici să vă întrebe dacă aveți un cont de Facebook.

2. Scrisoarea de intenție. Când aplicați pentru un apartament pe wg-gesucht, la fel, dați detalii și spuneți cine sunteți. Un Skype, link către Facebook, e-mail toate ajută. Pe wg-gesucht poți să-ți salvezi modelul așa că nu trebuie să o scrii decât o dată, apoi schimbi doar numele, eventual mai pui alte întrebări.

3. Atenție la scammeri. Eu am dat de vreo 2. De obicei arată niște apartamente foarte faine la un preț foarte scăzut. Niciodată nu se află în Berlin, dar vor fi deschiși să le trimiteți bani online urmând să vă întâlniți cu ei când ajungeți în Berlin. Bullshit. Și asta mă aduce la sfatul 4:

4. Niciodată nu trimiteți bani online. Sub nicio formă. Nu dați niciun ban până nu semnați un contract și vorbiți cu proprietarul.

5. Începeți din timp și perseverați. Eu am început cam cu o lună înainte și abia mi-am găsit la sfârșitul ei. În fiecare seară citeam anunțuri. Deși cererea e mare și ofertele sunt destul de dese.

6. Pune-ți-vă niște bani deoparte. Majoritatea cer garanție pe minim o lună, așa că e bine să-i aveți.

7. Cartiere mai mărginașe. Un alt motiv pentru care e greu să-ți găsești chirie e că toată lumea vrea în cartiele centrale. Însă s-ar putea să găsiți apartamente mai ieftine și mai faine mai departe de centru. Oricum, de fiecare dată verficați cu Google Maps cât o să faceți până la servici cu metroul. În felul ăsta vă faceți o idee dacă merită.

***

Cam atât știu eu. Dacă mai e cineva care are sfaturi, sau să împărtășească experiențe legate de căutatul unei chirii în Berlin poate să lase un comentariu mai jos.

Bonus: Un articol din 2012 despre mutatul în Berlin

10 things to know when renting a flat in Berlin

UPDATE:

“Multe oferte pe site-uri gen wg-gesucht sunt subînchirieri (untermiete), iar pe site-urile imobiliare sunt chirii normale. Pe subînchirieri de obicei nu se cer toate actele menționate și de tine (fiind mai mult o înțelegere om la om, fără medierea vreunei administrații/instituții), la un contract de închiriere normal se cer insă aproape mereu.” – Theo Costea

“Dacă locuința dorești să o închiriezi pe numele tău, în 99% din cazuri se cere salar pe 3 luni retrospectiv, schufa, și scrisoarea de recomandare de la proprietarul precedent cum că nu ai fost rău platnic ( însă acesta măcar poți să o refuzi, primele două însă nu!) La subînchiriere însă atenție, ptr. că aici dezavantajul este că, mai toți nu vor face “Polizeiliche Anmeldung” adică să te înscrie la Pol. având domiciliul în locuința respectivă. Este bine de întrebat din start acest lucru.” – Erika Kogan

De ce s-ar putea să nu-ți poți face Anmeldung(flotant) în cazul unei sub-închirieri:

“Pai nu vor sa iti faca anmeldung pt ca ar fi illegal
Cei care sub-inchiriaza in general se duc pe o perioada mai lunga undeva “acasa” sau in vacante prelungite. Ei vor astfel sa scape de plata chiriei cateva luni.
In contractul lor fie le este interzisa subinchirierea, fie se mentioneaza “cu acordul scris al proprietarului ” . Daca ei nu au acest acord, normal ca nu iti pot face Anmeldung.
Noi am stat la inceput chiar asa – principalii chiriasi au plecat 3 luni in vancanta in Brazilia. Am vb de la inceput ca vrem oficial, proprietarul a fost de acord si am avut si contract – de unde posibilitate de Anmeldung
Aceste subinchirieri se gasesc pe siteurile de Profil la sectiunea “Wohnung auf Zeit”” – Nicoleta Ivan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.