Despre timp, cunoștințe și bani în carieră

Ideea acestui articol mi-a venit gândindu-mă că mulți dintre noi abordează greșit cariera și o să încerc să scriu despre cum văd eu lucrurile(muncind în IT, s-ar putea ca unele lucruri să nu fie valabile în alte domenii).

Cred că privim în mod greșit și poate prea clasic drumul nostru profesional. Terminăm o facultate, ne căutăm un job stabil, apoi singurul nostru criteriu sunt banii. Atâta timp cât avem un job stabil și bine plătit, nu ne mai interesează altceva.

HardWork_Inset2

Despre timp, cunoștințe și bani

Pentru mine, cele 3 lucruri pe care le pun întotdeauna în balanță sunt următoarele resurse: timp, cunoștințe și bani. Dacă sunt pasionați de jocuri de strategie pe aici, aș vrea să vă gândiți la ele ca la niște resurse necesare pentru a clădi o cetate. Sau la cariera voastră ca fiind un start-up care trebuie să supraviețuiască în primele luni gestionându-și în mod inteligent resursele pe care le are. Să le luăm pe rând:

1. Timpul. Majoritatea intrăm în câmpul muncii relativ la aceeași vârstă. Unii încep mai repede, dar asta nu înseamnă că vor fi mereu înaintea ta. Teoretic, începem jocul ăsta având aceeași cantitate de timp.

Puncte forte: Folosim timpul ca să acumulăm cât mai multe cunoștințe. E principala monedă de schimb.

Puncte slabe:

 • limitat
 • nefolosit devine un timp mort
 • cu trecerea anilor îl folosim tot mai puțin pentru acumularea de cunoștințe
 • e destul de fragil, pentru că de multe ori îți poți pierde timpul pe alte distracții

2. Cunoștințele. Cunoștințele sunt lucrurile pe care trebuie să le acumulăm folosindu-ne timpul avut.

Puncte forte:

 • resursă interminabilă. Poți folosi aceleași cunoștințe ori de câte ori ți se cere, fără să le uiți, ba din contră, întărindu-le. Și chestia asta e foarte tare.
 • scad timpul de acumulare a altor cunoștințe. Mai sus am spus că timpul e limitat. Ei bine, cunoștințele te fac să folosești mai puțin timp ca să acumulezi alte cunoștințe.
 • cu ajutorul cunoștințelor poți acumula mai mulți bani

Pucte slabe:

 • nu toate cunoștințele sunt profitabile. Deși nu strică să știi unele lucruri, investind timp în lucruri pe care nu le vei folosi, acel timp devine mort.

3. Banii. Banii sunt o componentă importantă. Pentru că:

Puncte forte:

 • te ajută să acumulezi și mai multe cunoștințe. Nu doar timpul e moneda de schimb pentru cunoștințe.
 • scad timpul de acumulare a altor cunoștințe. O carte bună, un training plătit accelerează timpul în care înveți lucruri.

Puncte slabe:

 • resursă epuizabilă.

Lecții luate din experiența mea

1. Intră cât mai repede în câmpul muncii. O prietenă îmi spunea că nu vrea să se angajeze în anul 4 pentru că vrea să se concentreze pe școală. O fi bine, o fi rău nu știu, dar nu uita că motivul pentru care faci școala aia e ca să te angajezi. Ăsta e scopul final al unei facultăți. Să fii angajabil. Dacă cineva îți întinde o oportunitate, poți să profiți de ea.

2. Nu-ți pierde vremea pe lucruri care nu contează. 6 ore pe zi jucând Dota e un timp irosit. Unii angajează testeri de jocuri? Bravo, bine bă.

3. Concentrează-te pe cunoștințe. Cred că sunt resursa cea mai importantă. Ce înveți nu-ți fură nimeni. Ești plătit pentru ceea ce știi și partea frumoasă e că oricât le-ai folosi, sunt interminabile. Bineînțeles că dacă lucrezi într-o companie mare, vor fi tot timpul oameni care vor încerca să fie cât mai vizibili. Crede-mă, sunt doar papagali care-și maschează incompetența. Având cunoștințe, îți poți da demisia oricând pentru că ai valoare pe piață. Ei n-o pot face la fel de ușor.

4. Investește în cunoștințe pe care nu le folosești încă. Uneori e bine să investești și în cunoștințe pe care nu le folosești încă, dar care s-ar putea dovedi extrem de profitabile mai încolo. De exemplu, ca web-developer nu strică deloc să înveți cât mai mult despre servere, chiar dacă ai un sysadmin la firmă care-și face treaba. Sau dacă lucrezi pe frontend HTML/CSS și lași alți developeri să lucreze pe Javascript pierzi o bună oportunitate de a fi valoros. Și când o să vezi anunțul ăla fain, care cere experiență pe Javascript, rămâi cu buza umflată.

Bineînțeles, nu tot ce înveți îți va folosi. Mi-am pierdut și eu timpul încercând să învăț lucruri pe care nu le-am folosit. E un risc, dar uneori merită.

5. Nu fi scârțar și investește în educația ta. Cumpără cartea aia chiar dacă costă 100 de RON. Plătește cursurile alea online, pentru că s-ar putea să aibă o valoare infimă față de salariile pe care le aveai după.

6. Nu urmări banii. Ai putea crede că dacă câștigi bine, e suficient. Nu și dacă stagnezi. Stai 3 ani în firmă, salariul îți crește din inerție, dar asta nu înseamnă că valoarea ta pe piață e aceeași. Doar de curiozitate, du-te la un interviu. S-ar putea să observi că nu doar valorezi mai puțin, dar și cunoștințele tale au rămas în urmă. Been there, done that.

7. În primii ani, nu paria pe confort. Un prieten mi se plângea de firma la care lucra. I-am spus uneori că poate ar fi bine să ia în calcul și alte variante. El nu, că are vechime în firmă, că are colegi de treabă, că dacă vin oameni noi poate prinde o poziție de lead etc, etc.

În primul rând dacă după primii 2 ani de experiență ești team-lead cred că ești un geniu sau ceva e foarte în neregulă. Acum întreabă-te: ești cumva vreun geniu? Sau proiectul e prea ușor? Sau ești cel mai vechi și soluția logică e să te pună pe tine in charge?

Apoi, știu cât e de greu să pleci dintr-o firmă care îți place foarte mult. Am trecut prin chestia asta. Am avut norocul să am parte de niște colegi de nota 10 pe unde am trecut. Dar uneori trebuie să alegi. Mai devreme sau mai târziu tot trebuie să pleci. N-aș fi acum în Berlin dacă n-aș fi făcut alegerile respective. Regret? Deloc.

Și n-am venit aici ca să văd Poarta Branderburg, nici să combin poloneze, canadience și brazilience. Sunt aici pentru oportunitățile care îmi vor aduce mai multe cunoștințe. Deși nu-mi refuz nici micile plăceri. La urma urmei sunt și eu un futut de om.

8. Nu datorezi nimic firmei care te-a angajat. Știu că niciun angajator nu vrea să-și piardă angajații. E nasol să investești în oameni și să plece. Dar dacă simți că nu înveți nimic în locul care te afli, cară-te cât mai repede. Nothing personal, just business. N-am nici cea mai mică remușcare că am plecat după 2 săptămâni de la o firmă. Uitându-mă înapoi, cred că a fost cea mai bună decizie pe care o puteam lua. Lunile pe care le-am petrecut la firma prezentă, mi-au adus o grămadă de cunoștințe și încă mai am multe lucruri de învățat. Când o să simt că nu mai învăț nimic timp de 4 luni, am plecat știind că le-am adus și eu bani prin munca pe care am depus-o. Să fim serioși, ca angajat tot timpul iei o felie mai mică din ce produci. Ceea ce e normal, dar suficient să te facă să dormi liniștit noaptea.

9. Nu-i treaba șefului/firmei să te învețe lucruri. Cunoștințele sunt ale tale. Da, le folosești pentru firmă, dar primești bani pentru asta. Sunteți chit. Cunoștințele rămân la tine. De aceea nu te baza pe cursuri plătite de firmă, sau pe ideea că responsabilitatea șefului tău e să te învețe cât mai mult. Nu, tu ești singurul responsabil de educația ta. Dacă timp de 2 ani n-ai învățat nimic, tu ești cel vinovat. Da, sunt firme care te sprijină, dar privește asta ca pe un favor, nu ca o obligație din partea lor. Și în general toți te vor învăța lucruri care să te ajute să-ți faci mai bine treaba, deci să fii mai profitabil pentru ei. Așa că dacă vrei să înveți framework-ul ăla cool, pregătește-te pentru niște weekend-uri pline.

Pana mea, am vrut și eu să fac o listă în 10 puncte și nu mi-a ieșit. Next time. Oricum chestiile de mai sus sunt pure observații și filozofii personale. Nu spun că ceea ce gândesc eu e corect. Timpul, cunoștințele și banii sunt resurse pe care le poți modela cum vrei. Te concentrezi mai mult pe cele care contează mai mult pentru tine. Nu există nici soluția perfectă, ești doar tu împlinit sau nu. Dar îți spun eu ce e corect: banii se pot duce, timpul trece. Singurul activ din cele 3 sunt cunoștințele.


2 comentarii la “Despre timp, cunoștințe și bani în carieră

 1. MMarius says:

  Foarte bine punctat! Dar, cum ai precizat si la inceput, aceste lucruri sunt in valabile in special in zona IT. Aici, daca nu tii pasul cu noile tehnologii, ramai in urma si da, iti poti da seama la un interviu de chestia asta.

 2. […] pentru care sunt dispus să lucrez. În cazul în care cunoștințele acumulate într-o firmă ar putea fi profitabile mai târziu sunt dispus chiar să cobor sub suma […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.