Ce îmi place atunci când călătoresc

N-am fost niciodată un travel guy. Chiar și când prietenii mă mai chemau la câte o escapadă prin natură, strâmbam din nas. De-asta venitul în Berlin pentru mine a fost mai mult un compromis pe care trebuia să-l fac pentru planurile care le aveam în minte. Orașul e fain, mă simt bine în el, dar n-am fost niciodată mega-exaltat.

Însă unul din lucrurile care îmi plac atunci când călătoresc e faptul că reușesc să cunosc oameni noi.

Oameni faini

Problema cu statul în același loc

Când stai tot în același loc șansele să te dezvolți sunt mai scăzute. Să mă explic.

Ani de zile ești supus acelorași oameni, acelorași situații și acelorași modele de gândire. Încet și sigur îți formezi crusta gândirii tale. Și o faci fără să realizezi. Universul personal e îngust și trebuie să faci eforturi ca să ieși din confortul personal. Sătul de monotonie faci ce ar face orice om plictisit de viața de la oraș: te duci la salsa.

Când cunoști oameni noi

Când cunoști oameni noi vezi alternative la existența ta. Oameni de aceeași vârstă cu tine făcând lucruri mai interesante decât tine, muncind într-un mod diferit, abordând altfel diferite situații. Și cam asta e frumusețea: să observi că acolo unde tu vedeai doar o cale, există de fapt mai multe.

“Creierul uman este într-o continuă schimbare a structurii sale, a numărului de celule, a circuitelor și a compoziției sale chimice ca rezultat direct a ceea ce facem, a experienței, a modului de a gândi și a  credințelor noastre. Acest proces se numește neuroplasticitatea, sau altfel spus capacitatea creierului de a se schimba sub influența învățării. Creierul crează reprezentări ale lumii bazându-se pe informațiile primite prin intermediul organelor de simț. [..]

În sens invers, restrângerea activității mentale, limitarea la doar unele activități rutiniere, automatizate, care nu au capacitatea de a stimula cognitiv persoana, conduce la scăderea impactului activității asupra psihicului.” [sursa]

PS. Ideea acestui articol mi-a venit în timpul vizitei lui Arpi(foto dreapta) în Berlin. Mersi omule :)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.