De ce s-ar putea să nu mă mai întorc

Vali întreba aici cum e mai bine: bani mai mulți în țara ta sau mai puțini în alta? Merită citite comentariile dacă vreți să aflați cum e prin alte țări. Eu nu-s în măsură să răspund. Câștig suficient să economisesc salariul pe care îl făceam în România. Și nu aveam un salariu mic.

berlin

Dar întrebarea la care aș vrea să răspund ar fi: de ce am plecat, deși o duceam bine în România? Răspunsul simplu ar fi: pentru că mi-e teamă și închizând ochii la problemele țării nu ajută la nimic.

Mi-e teamă că România o să meargă de acum încolo tot în jos. Și sunt fapte care îmi dovedesc temerile.

Un prieten, programator și el, îmi spunea că n-are de ce să-mi pese că spitalele sunt așa cum sunt în România, pentru că îmi permit să mă duc la un spital privat.

Nu permisul e problema. Da, aș fi putut să mă duc la un spital privat. Dacă nu mi-ar fi plăcut transportul în comun mi-aș fi putut lua o mașină. O pensie privată, o chirie într-un loc care să mă ferească de gălăgia din Cluj, vacanțe în străinătate și alte bazaconii care să mă facă să uit că trăiesc în România. Și poate ar fi mers. O vreme. Dar refuz să trăiesc într-o bulă.

Oricât ai încerca să închizi ochii, problemele pe care le are România o să te ajungă și pe tine dragul meu programator. În orice economie lucrurile sunt interconectate. Se strică lucrurile într-o parte, se încearcă să se ajusteze problema din altă parte. Cu alte cuvinte, chiar dacă lucrezi ca și chelner să nu crezi că un faliment al construcțiilor nu te-ar afecta.

Așa și cu spitalele sau sistemul de pensii. Poți să mergi la spital privat toată viața și să te doară-n cot că ai pensie privată. Dacă țara e praf, crede-mă că o să te afecteze și pe tine într-un fel. Probabil o acciză la carburanți pentru autostrăzi(plătită degeaba evident), probabil drumuri mai proaste care îți uzează mașina ta nou-nouță, sau sisteme birocratice care-ți uzează nervii.

Dacă nu te intereseaza politica, asta nu înseamnă că nu vei fi afectat de sistemul politic.

De aceea cred că trăitul într-o bulă nu poate fi o soluție decât pe termen scurt. Pentru că la un moment se va sparge și atunci vei fi forțat să vezi țara pe care ai ales s-o ignori. Și atunci când o să se întâmple asta, n-ai niciun drept să fii scandalizat. Știi tu de ce.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.