Mi-e scârbă de noi

Sunt 2 lucruri care mă îngrijorează mai tare decât refugiații: manipularea și lipsa de omenie de care dăm dovadă. Pe scurt:

Manipularea

Așa cum am scris aici, lumea nu se obosește să gândească puțin înainte de a da share la un articol. Articolul ăsta de exemplu. Am mai citit alt articol bazat pe un comentariu de pe Facebook, dar mi-e lene să-l mai caut. Am ajuns în așa hal încât un comentariu de pe Facebook devine sursă de adevăr. Lipsiți de argumente și temători de străinii care ne invadează Europa dăm share în prostie.

Și genul ăsta de articole sunt lejere. În 2 minute dacă ți-ai pune niște întrebări logice, ți-ai da seama că nu se bazează pe niciun adevăr. Ce te faci însă cu manipulările mai sofisticate de care e foarte greu să-ți dai seama? Nu poți petrece ore în șir să investighezi dacă fiecare articol pe care îl citești e adevărat. Ceea ce mă face să întreb: cât din adevărul care mă influențează pe mine e de fapt minciună?

M-aș fi așteptat ca oamenii pe care îi cunosc să dea dovadă de o gândire mai critică. Îmi lasă un gust amar să văd oameni care spuneau la alegeri că electoratul PSD e prost și manipulat cum dau acum share la niște manipulări mult mai evidente.

Lipsa de omenie

Și poate că nu e manipulare. Poate oamenii de mai sus se lasă păcăliți de astfel de articole pentru că vor și ei la rândul lor să convingă pe alții. Să găsească un temei al lipsei lor de omenie.

Chiar nu mai înseamnă nimic toleranța? Chiar credem că avem dreptul să le spunem unor oameni unde pot să stea și unde nu? Unde e iubirea față de aproapele, dragi creștini temători de musulmani?

Noi, românii, ar trebui să avem măcar obrazul să tăcem. Dar n-o facem. În ciuda faptului că avem probleme mai mari și că refugiații nici nu se gândesc să vină în România. Ne ambalăm ca o grasă proastă care jură să rămână virgină toată viața ei, deși nici dracu’ nu s-ar atinge de ea.

Când britanicii au făcut Romanians are coming, ne-am căcat pe noi că ne discriminează și ne-am pus pe scris petiții. Când atâția ani am fost o sursă de gunoaie pentru Europa, noi avem obrazul să le spunem altora să nu vină în Europa.

Știu, veți spune că românii adevărați nu sunt așa. Da, noi toți suntem olimpici la matematică și gimnaști izmenari în timpul liber.

Mi-e scârbă de noi.

cam pe aceeași temă


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.