Ce am făcut în 2016

Citeam comentariile din articolul lui Zoso și dacă tot am scris atât de puțin anul acesta, mă gândeam să compensez cu un articol despre anul care tocmai se termină. Am să scriu despre lucrurile bune care s-au întâmplat.

Oricât de ciudat a fost anul acesta, din fericire n-am făcut nimic rău care nu se poate repara. Mai am lucruri la care pot lucra, însă îmi convine: pasionat fiind de dezvoltarea personală îmi face plăcere să îmbunătățesc chestii. Așadar să le luăm pe rând:

Sănătate

1. Mi-am făcut abonament la sală. 

În februarie mi-am făcut abonament la o sală de fitness aflată la 5 minute distanță de birou. Prețul a fost mai piperat, dar distanța și calitatea serviciilor m-a convins să-mi reînnoiesc abonamentul și pe anul viitor. Deși am absentat pe toată perioada verii, mi-am creat o rutină și acum simt că n-aș putea rezista fără să merg cel puțin de două ori pe săptămână. În 2017 intenționez să mă apuc mai serios de programul acesta.

Dacă mai sunt cititori ai acestui blog care lucrează 8 ore la birou îi sfătuiesc serios să se apuce de un sport. Nu ca să arate mai bine sau să dea kilograme jos; fizic n-aș putea spune că am făcut minuni cu corpul meu, însă energia din timpul zilei face toți banii. Ani de zile veneam de la lucru obosit și primul lucru pe care-l făceam era să mă arunc în pat, prea obosit să mai fac ceva. Sportul a schimbat asta.

2. Am redus ieșirile din cluburi

Când m-am mutat în Berlin, singurul lucru pe care-l știam face era să chefuiesc în fiecare week-end prin cluburi/baruri. Dincolo de faptul că aruncam o grămadă de bani, nu mi-a făcut bine nici la energia din săptămâna viitoare. Mi-am pierdut multe weekend-uri dormind mahmur.

Ca să vă faceți o idee, închipuiți-vă că e un bar în care atunci când intru mă salută toți barmanii, nu mai plătesc garderoba și când rămân fără bani îmi dau un whisky gratis și dacă țin neapărat pot bea pe caiet. Pe caiet! Ca ultimul bețiv al satului :D

Cu toate astea nu regret nimic. Am cunoscut oameni faini, am petrecut nopți legendare și m-am simțit acasă. Poate alții care s-au mutat într-un oraș nou n-au avut norocul ăsta. Dacă cineva din Berlin e curios, acesta e barul.

3. Aproape m-am lăsat de fumat

Asta înseamnă că n-am fumat vreo 7 luni, apoi la un chef cu firma totul s-a dus pe apa sâmbetei. Cu toate astea am învățat că sunt în stare să mă las. Și în 2017 asta va fi prioritatea mea nr. 1 pe sănătate.

Carieră

1. Nu mi-am dat demisia

Cine mă cunoaște știe că n-am nici cea mai mică reticență când vine vorba de schimbat joburi. Acum însă am găsit jobul în care cu toate provocările(și har Domnului au fost destule) am rămas. Sunt convis că asta se datorează pregătirii colegilor(e cel mai bun cod pe care am lucrat în 5 ani) și creșterii rezistenței mele la stres. N-am nicio intenție să plec altundeva, dar nu știi niciodată :)

2. Am primit o mărire

Motivul principal pentru care m-am mutat aici a fost unul financiar. Așa că o mărire e tot timpul bine-venită. 60k brut pe an e cam limita la un Senior PHP developer în Berlin și o sumă suficient de mare care îmi permite să nu mă mai gândesc la mai mult. Sunt mulțumit, m-aș mulțumi și cu mai puțin.

3. Am devenit un om de bază

Pentru că proiectul a fost început de la zero am avut șansa să lucrez pe chestii noi care altădată mi se păreau complicate. După ce colegul de echipă a devenit team lead am fost cel care a programat cel mai mult în echipa mea, lucru care m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să capăt încredere în mine. Recent, CTO-ul mi-a spus că mă apreciază știind că atunci când e o problemă știe că poate apela la mine cu întrebări.

Ăsta e un lucru important pentru mine pentru că în noul an vroiam să mă concentrez tot pe partea asta: să fiu un om de bază. Cine a lucrat în echipe știe că atunci când apare o problemă serioasă, deși sunt 10 oameni în echipă, întotdeauna sunt aceiași 2-3 oameni la care apelează lumea pentru că ei au răspunsurile, iar aceeași 2-3 oameni sunt primii care încep să atace o problemă. Eu asta vreau, să fiu unul din acei 2-3 oameni.

4. Am învățat un limbaj nou de programare

M-am decis ca anul acesta să învăț Golang. Am început cu un curs de Todd McLeod, apoi în timp ce citeam cartea The Way to Go, am reușit să finalizez două proiecte: jobber – tool ce caută automat joburi din Berlin și dave un tool de reminders, focus ș.a.m.d.

Am să continui în 2017 cu astfel de proiecte. Scopul lor nu e nicidecum să fie perfecte sau să fie lansate în production. Le fac doar ca să mă obișnuiesc cu limbajul și să exersez tehnicile noi pe care le citesc. Cred că cititul în paralel cu exersatul pe astfel de proiecte sunt perfecte pentru a învăța orice limbaj de programare.

5. Mi-a revenit pofta de învățat

Activitatea de pe Github vorbește de la sine: cu excepția vacanței, de prin Octombrie am început să programez din nou în timpul liber cu plăcere. Am început cu puțin, apoi cu timpul a devenit obișnuință și apoi o ușoară dependență.

Pe cine crede că îi lipsește asta îl sfătuiesc să înceapă cu cel mai mic lucru care îi face plăcere. Sunt convins că n-o să folosesc anul acesta Golang, însă n-am nicio motivație să învăț ceva ce nu mă pasionează. La anul, intenționez să continui cu alte cursuri online și poate încă un limbaj de programare. Însă n-am să-mi fac nicio listă cu tehnologiile pe care vreau să le învăț. O să încep cu ceva ce mă face curios. Habar n-am ce o să învăț la anul, dar știu că o să-mi placă.

Personal

1. M-am schimbat

Am simțit asta de pe la jumătatea anului. Poate că și unele articole au reflectat asta(unu, doi, trei), însă un prieten mi-a confirmat asta când mă aflam în România cu prietenii și le-a spus tuturor că m-am schimbat mult față de cum eram înainte.

N-am să mint, când a spus asta aproape mi-au dat lacrimile. Asta e foarte important pentru mine: să devin un om mai bun. Dincolo de partea financiară, mi-am promis că în Berlin o să profit de timpul petrecut singur ca să mă schimb. Am simțit că o fac, dar am vrut ca și alții să observe. N-am căutat niciodată validare din partea celorlalți, dar am vrut ca lumea să observe că m-am schimbat.

Încă mai am chestii la care am de lucrat, încă sunt impulsiv, încă mă nemulțumesc chestii dintr-un perfecționism idiot, dar ce am reușit în ultimul an mă face să cred că sunt în stare să-mi schimb percepția despre multe lucruri. Veți fi uimiți să observați câte probleme apar doar din percepția pe care o aveți despre anumite lucruri.

2. Am citit 16 cărți

Cumpăratul unui Kindle a fost probabil cea mai bună investiție pe care am făcut-o anul acesta. Oricât mi-ar plăcea cărțile în format fizic, un Kindle e mult mai practic. Citesc peste tot: în metrou, când aștept să intru la dentist, chiar și când liftul întârzie. Poate aș fi putut citit mai mult. Dar dacă iau ultimii 3 ani realizez că anul acesta a fost un come back mulțumitor.

La fel ca și tehnologiile pe care le învăț, nu-mi fac listă de cărți pe care să le citesc. Aleg cartea care cred eu că o să-mi placă. Am pe e-mail o listă de cărți care mi se par interesante și când vine momentul aleg una care mă pasionează. Dacă faceți la fel veți observa că unele cărți nu mai par atât de interesante ca acum 6 luni.

3. Am pus deoparte niște bani

Mi-am atins target-ul de economii anuale, iar MoneyTablet – o aplicație făcută special pentru nevoile mele mă ajută să țin evidența obiceiurilor mele financiare. La sfârșitul fiecărei luni analizez pe ce am dat banii și îmi propun scopuri simple pe care să le urmez. Dacă la sfârșitul lunii te întrebi pe ce s-au dus banii te-aș sfătui să începi să ții evidența cheltuielilor. O să rămâi uimit câte cheltuieli ai putea evita.

4. Am început să meditez

De la jumătatea acestui an am început să meditez constant. O fac înainte să merg la lucru și seara înainte de somn, uneori și în week-end și cred că sunt cele mai bine folosite 20 de minute pe zi. Eu sunt mai impulsiv din fire și întorc pe toate fețele cel mai mărunt lucru. Meditația m-a ajutat să mă distanțez de probleme și să nu mai sar cu capul înainte ori de câte ori se întâmplă ceva rău.

Dacă cineva vrea să vadă cum e, îi recomand aplicația Headspace.

***

Cam astea mi-au fost realizările pe 2016. A fost un an bun, sunt mulțumit și recunoscător că n-am avut parte de nicio nenorocire. Nu mi-am propus nimic din cele de mai sus din ianuarie, pur și simplu mi-am propus scopuri mici de-a lungul anului. Rezoluțiile de an nou sunt utile, te ajută să ai “a bigger picture”, dar nu cred că trebuie să te critici dacă nu le îndeplinești și nici să-ți fie frică să adaugi altele de-a lungul anului. Cu siguranță am să-mi propun direcții în care vreau să mă dezvolt în anul următor, însă am să mă analizez constant și o să-mi adjustez scopurile de-a lungul anului.

Un An Nou mai bun vă doresc și-mi cer scuze că am scris atât de puțin în anul acesta :) Poate la anul o să simt nevoia să spun mai multe. Să fiți sănătoși!

sursa FOTO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.