Câte cărți să citești pe an?


Mă întreabă un coleg zilele trecute care ar fi doza recomandată de cărți pe an. El spunea că își propune să citească anual 12 cărți, câte una pe lună. Din păcate dă fail de fiecare dată, însă, spune el, 12 ar fi numărul ideal.

Din punctul meu de vedere asta e o aiureală. Avem noi oamenii o fixație pe numere rotunde combinate cu timpul. Astfel de luni, data de întâi, ne trezim la ora 7 dimineața fix și citim câte o carte în fiecare lună, 50 de pagini pe zi. Absurd.

Citești câte cărți ai nevoie în limita timpului disponibil. Și când spun nevoie, mă refer la faptul că e preferabil să citești doar cărțile care simți tu că te ajută acum. Nu mâine sau când te însori, acum. De exemplu, când am trecut printr-o perioadă mai dificilă am citit filozofi stoici. Nu i-am citit pentru că credeam eu că sună cool și nici pentru că aveam o listă obligatorie de citit. Pur și simplu, trebuia să citesc Meditațiile lui Marcus Aurelius că altfel o luam razna.

Asta fac de 2 ani de zile: citesc cărți care îmi aduc valoare după primele pagini. Dacă cineva îmi spune mâine “Băi Andrei, fără supărare, dar tu ești mai bulangiu, așa”, și o să vreau să lucrez la asta, am să caut o carte care să mă învețe cum să nu mai fiu bulangiu. Asta e partea faină la secolul în care trăim: găsești o carte despre orice căcat.

Abordarea asta dă roade pentru că întotdeauna vei dori să citești o carte care te ajută. Și o listă nu-i o idee așa bună pentru că nu ești Nostradamus să știi ce cărți o să-ți placă în viitor.

Ok, partea cu nevoia am rezolvat-o, dar câte să citești pe an? Răspunsul e simplu: nu contează câte. Să citești și una pe an, dacă ți-a rezolvat o problemă sau ai învățat ceva din ea, e destul. Să citești multe cărți fără să rămâi cu ceva din ele e mai rău decât să nu fi citit niciuna, măcar în al doilea caz nu ți-ai irosit timpul. Dacă vrei să impresionezi pe cineva există moduri mai scurte.

De aceea când găsesc o carte foarte bună o citesc de mai multe ori. De exemplu, acum mă aflu la a treia citire consecutivă a cărții Principles a lui Ray Dalio. Demult n-am mai găsit o carte pe care să o recitesc de mai multe ori ca să fiu sigur că i-am înțeles mesajul pe de-a întregul.

Seneca o spune mai bine:

Be careful, however, lest this reading of many authors and books of every sort may tend to make you discursive and unsteady. You must linger among a limited number of masterthinkers, and digest their works, if you would derive ideas which shall win firm hold in your mind. Everywhere means nowhere. When a person spends all his time in foreign travel, he ends by having many acquaintances, but no friends. And the same thing must hold true of men who seek intimate acquaintance with no single author, but visit them all in a hasty and hurried manner. Food does no good and is not assimilated into the body if it leaves the stomach as soon as it is eaten; nothing hinders a cure so much as frequent change of medicine; no wound will heal when one salve is tried after another; a plant which is often moved can never grow strong. There is nothing so efficacious that it can be helpful while it is being shifted about. And in reading of many books is distraction.

Ai putea spune că ce zice Seneca despre cărți s-ar putea aplica și la femei. One can only wonder…

sursa FOTO 


3 comentarii la “Câte cărți să citești pe an?

 1. O carte/lună este un țel rezonabil, mai ales că unele cărți nu le citești pentru a învăța ceva ci pentru a te destinde un pic. Dacă îți propui un număr de cărți/an și vezi toată treaba asta ca o corvoadă, da, s-ar putea să fie o problemă pe undeva.

  Eu anul trecut mi-am propus să citesc 12 cărți și am sfârșit prin a citi peste 30. :)

  Dar până la urmă cărțile sunt hrană pentru minte, iar unii sunt flămânzi de-a dreptul.

 2. ZuZu says:

  @Ionuț Staicu

  Wow, 30 e un număr impresionant :D La un 20 cred că m-aș crede deja la “god level” :D

  Într-adevăr când o vezi ca pe o corvoadă fie ți-ai propus cărțile nepotrivite, fie vrei să faci altceva mai bun.

 3. Am prins două serii foarte interesante: Războiul bătrânilor și Întoarcerea acasă care au însumat vreo zece cărți devorate de-a dreptul: o carte la vreo două zile.

  Apoi am avut CODE care a fost de-a dreptul senzațională, la fel și Masters of DOOM, Just for Fun, American Gods sau JFK.

  Pur și simplu mi-au picat în mână și m-au prins cam din primele pagini.

  Pe de altă parte, au fost cărți la care am investit multă voință pentru a le termina, dar am sfârșit abandonându-le (Lean Startup, 7 habits of highly effective people etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.