De ce nu învăț germana


Mă aflu în Berlin de vreo 2 ani și jumătate și încă nu dau semne să mă întorc. Pe lângă “Când te întorci?”, oamenii mă mai întreabă cum stau cu germana. Ca de fiecare dată le răspund că nu-mi bat capul.

Am încercat să învăț

Nu pot spune că nu i-am dat o șansă limbii germane. La două luni de la instalare, m-am înscris la un curs de germană cu un program de două ore pe zi: marți și joi. Dacă la început mi s-a părut convenabil, mai târziu am realizat că devine obositor să fac asta în fiecare săptămână.

M-am înscris apoi la un alt curs oferit de compania la care lucram unde mi-a plăcut mai ales de profesoara care-și mușca buzele când mă asculta cum o dădeam pe dativ în germană. Din păcate firma respectivă a dat faliment așa că a trebuit să-mi iau adio.

Am încercat și varianta online: Duolingo și Babbel. Duolingo arată bine, e gratis și au o aplicație mișto, însă te ajută mai mult ca să exersezi cuvinte. N-o să devii fluent folosind Duolingo. Babbel e mai util având exerciții mai complexe, însă tot cred că trebuie să faci un curs pe lângă.

 

Despre focus

Deciziile din viață vin la pachet cu a fi adult. Te trezești deodată că trebuie să faci niște alegeri. Nu-ți spune nimeni care e decizia bună. Nu-i nici măcar nimeni să te pedepsească dacă refuzi să te conformezi. Ești de unul singur. Dincolo de înțelepciunea de a face anumite lucruri, vine și responsabilitatea de a renunța la altele. Cum a fost în cazul meu să nu învăț germana.

Confruntat cu dificultatea de a lua decizii, un om obișnuit se uită în jur: ce fac alții, trebuie să fie musai bun, altfel n-ar face-o. Mai pui la socoteală și presiunea societății și omul nostru e gata să facă orice ca să nu piardă la un joc la care nu l-a obligat nimeni să participe. Fără să-și dea seama, se trezește într-o bună zi înhămat la un credit pe 30 de ani, cu o nevastă și un copil pe drum(de fapt va avea gemeni).

Și așa cum mă uitam eu la toți colegii care se bagă la 3 ore de germană după muncă, mă întrebam dacă nu cumva ar trebui să mă apuc și eu. Mi-am dat seama însă că sunt alte lucruri pe care trebuie să mă concentrez.

Mă uit în jur și realizez că sunt activități care aduc mai multe “returns” dacă investesc timp în ele: un nou limbaj de programare,  mers la sală, un curs online, o carte citită ș.a.m.d.

Îmbunătățirea limbii engleze ar putea fi mai utilă. Ca programator vei lucra în mare parte cu colegi din alte țări și engleza va fi limba de comunicare din firmă. Poate ar trebui să te concentrezi pe ea. Îmi imaginez că te descurci în engleză, însă eu nu la descurcat mă refer, ci la excelat. Te vei afla de multe ori în postura de a-ți vinde o idee în fața colegilor. Cu o engleză de baltă nu vei fi convingător. Nu-ți închipui că poți conduce o echipă fără să comunici clar și argumentat în fața echipei. Și atunci de ce îți bați capul să înveți altă limbă care nu-ți aduce profit imediat?

În ceea ce mă privește, la cei 27 de ani pe care-i am, învățatul limbii germane nu-i o prioritate. De 2 ani încă n-a fost un moment în care neștiința acestei limbi să-mi aducă pagube. Mă mai joc pe Duolingo ca să exersez cuvinte, dar cam atât. Anul trecut mi-am promis că o să învăț germana dacă la 30 de ani am să mă aflu tot aici. Până atunci însă, sunt alte lucruri la care trebuie să lucrez.

sursa FOTO

1 comentariu la “De ce nu învăț germana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.