De ce s-ar putea să nu mă mai întorc


Îmi place să mă întorc în România și să văd că nimic nu s-a schimbat. Poate că am traume din copilărie când am citit “Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte”, însă mi-e groază de clipa când am să mă întorc și-am să observ că părinții mi-au îmbătrânit. Când vin acasă, mă uit atent la fețele lor părintești și încep să caut un rid nou cu groaza unui om care știe el bine că cineva e după colț gata să-i facă rău.

Prietenii se bucură când mă văd. Deși sunt convins că mai mult mă bucur eu. Asta e, am învățat mai demult că poți iubi oamenii care nu te iubesc în aceeași măsură. Înainte pretindeam cel puțin egalitate.

Și atât cât mă iubesc ei, mă bucur să-i văd. Mă întreabă ce mai fac eu prin Berlin, apoi, invariabil, mă întreabă când am să mă întorc. “Nu încă, nu încă”, le răspund zâmbind și evitându-le privirea. La 27 de ani, încă tot n-am învățat să privesc oamenii în ochi.  Poate anul ăsta strecor o nouă rezoluție.

Mă uit la ce se întâmplă zilele astea în România și mi-e groază. Românii au preferat un partid de corupți sau au ales să nu le mai pese. Vedem deja rezultatele: un guvern de toată jena și sub orice critică. Băi frate, deci e noaptea minții.

Și atunci mă întreb și eu “Când te mai întorci? Că ai zis că te întorci când ai plecat.” Am 27 de ani, hai să rotunjim la un 30. România n-are șanse să dea semne de schimbare cel puțin în 15 ani. Și la cum evoluează lucrurile, s-ar putea să fie din ce în ce mai rău. Dacă m-aș întoarce, nu cred că aș apuca să văd o țară în care să vreau să îmbătrânesc. Și atunci la ce folos să-mi caut de lucru?

Oamenii de la care ar trebui să înceapă schimbarea au ales să nu le pese. PSD-ul a câștigat prin absența lor. Mi-am întrebat toți prietenii dacă au fost la vot. Sub 20% mi-au zis că da. Pur și simplu nu le pasă sau nu cred că îi va afecta cumva ce partid câștigă alegerile. Și prietenii mei sunt oameni deștepți. Cu facultate, cu job, ingineri, programatori ș.a.m.d și tot nu le pasă. Și atunci ce pretenții să am de la restul analfabeților funcționali care populează România?

Îmi place să mă întorc în România și să văd că nimic nu s-a schimbat. Dar unele lucruri trebuie să se schimbe.

sursa FOTO


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.