Cum învăț germană

Dacă la începutul lui 2017 eram foarte convins că n-o să învăț germana, în noiembrie 2017 am decis că e cazul să încep să învăț.

Precum Iohannis, am urmărit cu atenție evenimentele din ultimele luni din România și mi-am dat seama că s-ar putea să mă mai prindă niște ani prin Berlin. Și dacă tot mă prind, am zis să nu mă prindă combinând tipe tot în engleză.

Azi vreau să scriu despre procesul meu de învățat limba germană. E destul de simplu și poate fi util și în alte activități, nu doar ca să înveți o limbă străină.

Principiile de bază

Succesul deciziilor pe care le iei presupun un proces, deci ca să te asiguri că îți îndeplinești un scop e doar o chestiune de îmbunătățire constantă a procesului. Principiile din spatele procesului meu sunt simple și ușor de urmat:

1. Început cu pași mici și îmbunătățire treptată

Când am început să merg la sală, o febră musculară afurisită m-a învățat că e mai înțelept să începi cu pași mici. La început procesul e departe de a fi perfect, dar e OK. Nu există proces perfect și chiar dacă există, nu-l poți executa de la început.

Nu te teme să te bazezi pe un proces imperfect pentru că în timp îl vei îmbunătăți. First do it, then do it right, then do it better.

2. Repetiție constantă

De multe ori n-am niciun chef să merg la cursuri. Și când spun că n-am niciun chef înseamnă că pentru câteva minute îmi urăsc efectiv viața. De exemplu marți când fug de la muncă direct la sală, apoi îmi fac tema la germană și mă apucă ora 12 noaptea. Nu e ușor.

Exersez în fiecare zi indiferent dacă am chef sau nu pentru că știu că o îmbunătățire de 1% în fiecare zi, duce la schimbări majore pe termen lung.

3. După fiecare nivel, fă un feedback și optimizează procesul

După ce termin un nivel de germană, am un feedback cu mine însumi, văd ce a mers, ce nu a mers și încerc să adaug activități noi sau să renunț la altele.

E ca la sală, ca să adaugi masă musculară crești treptat greutățile.

4. Ai încredere în proces

Învățatul unei limbi străine e un proces lung. O să vorbesc o germană decentă abia peste 2-3 ani(sper). E frustrant să observi după câteva luni că tot nu ești în stare să spui mare lucru, dar ai încredere în procesul pe care ți l-ai creat chiar dacă nu vezi rezultate de la bun început.

Timp de 4 luni am îndeplinit tot ce mi-am propus, dar tot n-aș fi în stare să am o conversație mai lungă în germană. Însă chiar dacă nu văd încă rezultate, știu că se crează o fundație acolo jos. Am încredere că dacă urmez tot ce-mi propun în următorii ani, cu sănatate și puțină inspirație, o să vorbesc limba germană.

Procesul meu de învățat germană

Competența unei limbi se bazează pe Common European Framework of Reference for Languages ea fiind împărțită pe mai multe nivele de la A la C. Asta îmi permite ca la sfârșitul fiecărui nivel să mai adaug niște activități noi.

Am început în noiembrie anul trecut la Deutsch Akademie cu cursul A1.2. Săptămâna viitoare încep A.2.2, deci sunt abia la început. Scopul pe acest an e să termin B1.2. Cursurile sunt luni și miercuri câte 3 ore.

Nivelul A1.2

Nivelul A2.1

Nivelul A2.2

  • 50XP/zi pe Duolingo
  • participat la fiecare curs Deutsch Akademie
  • făcut fiecare temă dată
  • terminat Series 3 din cursul Deutsch – Warum nicht ?
  • 20000 pts./zi de luni până vineri pe Memrise

Cu fiecare nivel o să actualizez acest articol. Am mai multe idei pe viitor, dar încerc să nu mă copleșesc și să urmez un proces care să-mi facă plăcere cât de cât.

Dacă ați învățat o limbă străină și aveți sugestii de activități pe care le-aș putea adăuga pe viitor puteți lăsa un comentariu mai jos. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.