Ca programator nu mergi pe dincolo doar pentru bani

O tipă făcea ieri niște calcule cu salariul unui programator din Berlin cu experiența ei și spunea că la 60k brut, 2900  “e chiar puțin” și că a “auzit de salarii de-astea și în ro”Am întrebat-o dacă vrea să plece pe dincolo și mi-a spus că se gândește “vag la o schimbare”.

“e chiar puțin”

Puțin față de ce? În România cam tot procentul ăla ți-l ia statul și nu cred că pensia și asigurarea medicală se compară cu cele din Germania.
Ideea din titlu: dacă ești programator și ai un salariu mare aici, n-o să pleci dincolo doar pentru bani pentru că diferența e de cele mai multe ori mică. O să ai alte costuri, precum chiria, mult mai mari.

Ca programator pe dincolo trăiești foarte decent. Însă dacă vrei să pleci din România doar pentru diferența de salariu, cred că vei fi dezamăgit.

“am auzit de salarii de-astea și în ro”

Este normal. Programatorii din România lucrează pe o piață internațională cu o cerere mare de angajați pe piață. Sunt salarii de genul ăsta și în România, chiar mai mari. Dar ca să ajungi la ele trebuie să fii puțin mai muncitor și mai inteligent decât media.

Să nu ne mințim, or avea programatorii un venit mai mare decât restul, dar marea majoritate din ei sunt mediocri care n-o să sară niciodată peste plafonul salarial dacă nu o să fie dispuși să muncească mai mult.

“mă gândesc vag la o schimbare”

Când cineva se gândește vag la o schimbare asta înseamnă că ceva îl nemulțumește la muncă. Întotdeauna e ceva exterior: șeful, colegii, salariul. Niciodată nu ne gândim că dacă vrem mai mult, trebuie să oferim mai mult.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.