Ce-i de făcut?

Radu se întreabă pe bună dreptate în comentariul de mai jos, care-i soluția? Observăm toți că nu trăim în țara care vrem, Facebook duduie de postări care ne amintesc asta, dar ce e de făcut? Ce poate face un simplu cetățean la avalanșa asta de rău? Am două idei.

Să facă cel mai mic bine de care e în stare

Ca să trecem peste sentimentul ăsta de neputință, cred că primul pas ar fi să începem să devenim utili. În cel mai mic mod posibil. Fă cel mai mic bine de care ești în stare.

De acolo, improvizează, vezi care e următorul bine pe care-l poți face. Repetă. Întreabă-te în fiecare zi: cum pot să mă fac util celorlalți?

Când ești util, începi să-ți meriți existența. Și astfel viața ta capătă un sens. Ideea asta am găsit-o în cartea pe care o tot recomand, că fericirea e un sentiment de utilitate:

“The philosopher’s points could be summed up as follows: people can only be truly aware of their worth when they are able to feel ‘I am of use to someone’. However, it doesn’t matter if the contribution one makes at such a time is without any visible form. It is enough to have the subjective sense of being of use to someone, that is to say, a feeling of contribution. And then, the philosopher arrives at the following conclusion: happiness is the feeling of contribution.”

The Courage to Be Disliked

Să continue să-și trăiască viața

Uite, nu poți trăi doar de dragul lui Dragnea și Dăncilă. Sunt multe chestii faine pe care le poți face în țară, în ciuda unor politicieni idioți. Eu cred că poți să fii fericit în România.

Încă n-au plecat toți oamenii faini din țară, încă sunt evenimente la care să participi, hobby-uri pe care să ți le clădești, prieteni alături de care să râzi. Te plângi că-i o țară de căcat, dar n-ai mai văzut muntele de un an.

***

Cam asta poate să facă fiecare: do good and move on with your life. Faci cele două lucruri și apoi speri la mai bine.

Poate crezi că nu-i corect, că tu vrei o schimbare mai radicală și preferabil în viața asta. Din păcate, nu așa merg lucrurile: schimbarea va fi lentă. O altă parte din a fi fericit e să accepți realitatea așa cum e. Dacă crezi că nu poți, există tot timpul varianta plecării din țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.