De ce m-am ținut de sală

Am observat că s-a umplut la sală de oameni, semn că mulți și-au propus să fie mai activi în noul an. “Într-o lună se lasă jumătate din ei. Așa e în fiecare an.”, îmi spune instructorul.

Nu mai țin minte ziua în care am ratat sala. Cred că de vreo două luni m-am dus în fiecare zi propusă. Lucru care m-a făcut să scriu articolul ăsta în care o să înșir factorii care m-au ajutat să mă țin de sală.

Motivația corectă

Nu merg la sală ca să slăbesc, nici ca să pun mușchi pe mine. Mă duc pentru calitatea mentală oferită de exercițiile fizice.

Cred că dacă mergi să slăbești sau să pui mușchi, va fi mai greu să fii motivat pentru că rezultatele vin mai târziu. Și poate vei renunța după 2 luni frustrat că nu vezi niciun rezultat.

În schimb, calitatea mentală o vezi după prima ședință. Știu că dacă mă opresc, o să fiu din nou lipsit de chef și motivație. În plus, mă va irita orice chestie măruntă, lucru care îmi poate afecta relațiile personale și profesionale. E un preț prea mare de plătit.

Distanță mică

Pe jos, fac cam 7 minute până la sală. Un timp suficient de scurt ca să suport orice vreme.

Ideal sala ar fi bine să fie aproape ori de muncă, ori de casă. O distanță prea mare te cam face să inventezi scuze ca să stai acasă.

Pregătirea

Îmi pregătesc rucsacul cu echipamentul necesar în seara de dinainte. E destul că trebuie să mă trezesc devreme, nu trebuie să adaug altă treabă de care n-am chef a doua zi.

Antrenor personal

Pentru că nu mă pricep la aparate mi-am luat un antrenor personal care să mă ajute. N-am fost foarte încântat la început pentru că n-aveam chef să plătesc pe lângă sală și un antrenor. Însă pentru început e recomandat, mai ales dacă n-ai mai fost la sală înainte.

Un antrenor te va ajuta să faci exercițiile corect. Și bonus, te va motiva mai mult să știi că cineva te așteaptă la sală. Până și efortul depus e mai mare atunci când te observă cineva.

Nu mai beau alcool în timpul săptămânii

Băutul în timpul săptămânii a fost cam problematic pentru că de multe ori mi se întâmpla să mă lungesc cu cineva la povești bere și a doua zi să nu mai merg la sală. Not anymore.

Programul decent

Inițial m-am crezut Rocky Balboa și am vrut să merg în fiecare zi de luni până vineri. A fost obositor și stresant.

Acum merg de 3 ori pe săptămână: luni-miercuri-vineri. E un program decent și realist de care pot să mă țin.

***

Cam aceasta e combinația de factori care mă ajută să mă țin de sală fără probleme. Pentru o putoare ca mine e greu să mă axez doar pe voință pură.

Chestiile de mai sus se pot rezuma la un singur lucru: minimizarea numărului de scuze. Dacă îți faci un setup care să nu-ți mai permită să vii cu tot felul de scuze, cred că te poți ține lejer de orice obicei.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.