De ce nu mă bag în politică

Spre deosebire de cunoscuții mei, mie mi-a plăcut politica: la 14 ani abia așteptam să fac 18 ca să intru într-un partid. N-am avut răbdare și am format Gruparea Colegială Liberală, organizația de tineret sub 18 ani a PNL de pe vremea aceea, în Câmpia Turzii. It didn’t end well, dar asta e o poveste pentru alte zile.

Calitatea membrilor de partid era atunci sub orice critică, așa că am așteptat să se mai schimbe lucrurile. Când s-a întâmplat asta(odată cu apariția USR și PLUS), mi-a pierit cheful.

Și totuși, eram convins că întors din Berlin o să intru într-un partid. La câte mizerii s-au întâmplat anul trecut, n-aveai cum să stai deoparte.

Și totuși am stat. M-am gândit o lună-două, dar oricât am vrut, ceva m-a oprit. Nu prea m-am gândit atunci, dar încerc aici să scriu de ce n-am intrat în politică.

Politica dezbină oamenii

Dacă eu sunt în USR, iar vecinul meu Gheorghe e în PSD, la un moment dat o să fiu în conflict cu Gheorghe pentru că servim interese diferite.

Iar eu nu vreau să mă cert cu Gheorghe, pentru că e un vecin OK. Poate n-are el cele mai fine gusturi politice, dar nu a refuzat niciodată să-mi dea o mână de ajutor. Iar mâna asta de ajutor valorează mai mult decât orice abureli de “hai să fim mai uniți de Centenar” .

Poporul român e deja destul de dezbinat(vezi referendumul de anul trecut), n-am de gând să mai contribui și eu la dezbinarea lui.

Va trebui să fac propagandă

Vlad Voiculescu, un om pe care-l respect enorm, a dat share la următorul status:

De dragul de a demoniza adversarul, se recurge la genul ăsta de presupuneri nevinovate la prima vedere:

Probabil unul dintre cei 12.000 de eliberati inainte de termen prin recursul compensatori” furase portofelul mamei lui Cătălin.

Problema cu aceste presupuneri, sau hai să le zicem minciuni, e că în timp ai putea face tot mai multe și mai mari. S-ar putea ca în bătălia dintre voi și ei să uiți de ce ai intrat în politică.

N-am o soluție

Problema cu nebăgatul în politică e că dacă oamenii de bun-simț stau deoparte, e clar că doar mizeriile incompetente se vor băga.

Încă n-am găsit o rezolvare. Am o bănuială că e prea târziu să mai așteptăm soluții politice și că doar timpul și istoria ne vor mai scoate din adâncul rahat în care ne aflăm ca popor.

Ceea ce nu-i neapărat rău. Să nu ne plângem de milă, omul a trecut în istorie prin momente mult mai fucked up decât acestea.

2 comentarii la “De ce nu mă bag în politică

 1. Claudiu says:

  Discuția e atââât de lungă. Am tot cântărit și eu lucrurile vizavi de subiect și am ales răul cel mai mic: m-am înscris la începutul anului într-un partid. Asta nu înseamnă că vreau să ajung șefu’ la județ, dar poate pe undeva pot aduce un aport, poate reușesc să întâmplu ceva bun, oricât de mic. Ar fi un Plus.

  Cred că avem nevoie acută de a ne înțelege cu cei care sunt de altă părere cu noi (sau în alt partid), încât faptul că Gheorghe al tău e diferit e o imensă oportunitate. Oricât de greu ar fi să concluzionezi amiabil ceva cu el, altă cale către mai puțină dezbinare pur și simplu nu există

 2. Arpi says:

  Frica de conflict.
  Tot asa, la o adica, poti intra cu cei care se baga si ii condamna pe cei care stau si doar privesc cum o luam in jos.
  Sau continuand un pic idea, ca si la religie: acolo nu prea ai scapare: ori esti religios – si acolo iarasi discutii ortodox vs martorii lui Iehova vs budhist vs reformat, etc. – ori esti ateu. Pe cineva tot vei supara. :))
  Cu timpul mi-am dat seama ca nu e neaparat vorba cum te pozitionezi tu la anumite chestii, ci sa stii cu cine ce subiecte sa eviti. Si asa pot sa zic ca am cunostinte, chiar si prieteni care ori sunt foarte religiosi (inclusiv din Martorii lui Iehova), ori sunt deep-deep in UDMR prin anumite pozitii si ma inteleg bine cu ei, ii consider oameni faini si pot sa beau oricand o bere / un ceai cu ei fara sa ne luam la tranta pe anumite subiecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.