Despre adevăr

Aș vrea să scriu despre ceva ce mi-a tot ocupat gândurile săptămânile trecute în speranța că le va fi util altora și că lucrurile vor fi mai clare și pentru mine. Pentru că simt că e important și îți poate schimba viața.

Acum câteva săptămâni încercam să-mi definesc valorile după care să-mi trăiesc viața. Și încercând să le prioritizez, adevărul a ieșit pe primul loc.

Are sens: înainte de toate, trebuie să stabilești ce anume e adevărat. Pentru că n-ai vrea să te arunci cu capul într-o direcție în care tu crezi că e o ieșire, dar de fapt e un zid.

Atunci am luat o decizie simplă: să spun tot timpul adevărul. Mie și celorlalți.

În zilele ce au urmat mi-am dat seama cât de mult mint și cât de radical îți schimbă felul în care relaționezi cu lumea doar dacă încerci să spui tot timpul adevărul. E ca și cum pe o planetă cu gravitație zero, adaugi legea gravitației: nimic nu va mai fi la fel.

Cât de mult mințim

Ne place să credem despre noi înșine că nu suntem mincinoși. Am putea recunoaște că mințim din când în când, dar în niciun caz nu ne percepem ca fiind mincinoși. Separația asta lasă loc unei cantități consistente de minciuni pe care le putem spune. Și n-o să tragem niciodată linia aia după care o să ne identificăm ca mincinoși, pentru că reușim să ne mințim și pe noi înșine.

Abia când începi să spui adevărul cu orice preț îți observi tendințele de a minți. De obicei sunt minciuni “nevinovate”. Consecințele lor pe termen lung însă nu mai sunt atât de nevinovate.

“If you betray yourself, if you say untrue things, if you act out a lie, you weaken your character. If you have a weak character, then adversity will mow you down when it appears, as it will, inevitably. You will hide, but there will be no place left to hide. And then you will find yourself doing terrible things.”

Jordan Peterson, 12 Rules for Life

În câțiva ani clădești o viață plină de minciuni nevinovate. Minți când nu vrei să rănești pe cineva, când vrei să impresionezi, când ți-e frică să fii vulnerabil, când îți ascunzi motivațiile din spatele faptelor, când vrei să te convingi că ai luat o decizie bună, când cauți scuze, când ești laș, când nu vrei să știi cine ești ș.a.m.d.

De ce ai spune adevărul?

Nu mai trebuie să-ți aperi minciunile

“If you tell the truth, you don’t have to remember anything.”

Mark Twain

Mi s-a întâmplat de atâtea ori să-mi consum energia ca să apăr o minciună nevinovată, când ar fi fost mai eficient să spun adevărul din prima. Poate ți s-a întâmplat și ție: minți, apoi minți mai mult ca să nu se afle că ai mințit.

Lumea va ști cine ești

Trebuie să oferi o imagine reală despre tine celor din jur. Doar așa știu cum să se raporteze la tine, ce așteptări ai și ce fel de om ești.

De câte ori minți, oferi o imagine bruiată celor din jur care s-ar putea să-ți răspundă în feluri pe care tu nu ți le dorești.

Îți exersezi curajul

“If you say no to your boss, or your spouse, or your mother, when it needs to be said, then you transform yourself into someone who can say no when it needs to be said.”

Jordan Peterson, 12 Rules for Life

E nevoie de curaj ca să nu mai minți. Ăsta e unul din cele mai dese motive pentru care mințim: ne e frică să spunem adevărul. De aceea cred că de câte ori alegem să spunem adevărul ne exersăm un mușchi mental care ne face mai curajoși.

Ai o viață autentică

Aspectele din viața ta devin mai clare când nu mai sunt acoperite de minciuni. Albul e alb și negrul e negru.

Devii mai responsabil

“The truth.” Dumbledore sighed. “It is a beautiful and terrible thing, and should therefore be treated with great caution.” 

J.K. Rowling, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Într-o lume în care majoritatea minte, dacă tu ești cel ce spune adevărul, e ca și cum ai fi singurul om cu lampă într-o peșteră alături de restul care bâjbâie în spatele tău. Și asta îți dă o tonă de responsabilitate pentru că devii omul care poate să-i conducă la lumină.

Adevărul e periculos pentru că poți răni lumea cu el. La fel de periculos e când pierzi relații, oportunități ș.a.m.d din cauza lui.

Când folosești o unealtă atât de periculoasă, folosește-o responsabil.

Faci ordine în jurul tău

Adevărul are consecințe și în alte planuri. Dacă e adevărat că trebuie să faci curat, atunci acceptă acest adevăr și fă curat. Du-te la dentist dacă te doare măseaua aia, scapă de o relație care nu-ți face bine, lasă-te de băut dacă știi că ești idiot când bei.

Amânarea e de multe ori o minciună mascată.

Te cunoști pe tine însuți

Adevărul e o unealtă bună cu care să te cunoști mai bine. Presupun că o muncă importantă în terapia psihologică e de fapt ajunsul la rădăcina lucrurilor și adevărurilor despre tine.

Și nu te poți cunoaște pe tine însuți dacă nu-ți spui adevărul. Chiar dacă uneori e un adevăr urât.

Ai mai puține resentimente

De câte ori faci ceva ce nu-ți place poți avea resentimente. Iar dacă tu ai fost cel care și-a dat acceptul, resentimenul e îndreptat spre tine. Și ăsta nu e un mod foarte sănătos de a trece prin viață.

Nu-ți mai pierzi timpul

O să observi că vei avea mai mult timp la dispoziție când începi să spui “Nu” la chestii pe care nu vrei să le faci.

Consecințele minciunii pot fi serioase

Dacă ai o problemă cu alcoolul, dar preferi să nu vezi asta, într-o zi s-ar putea să regreți.

Dacă ești cu cineva din motivele greșite, la un moment dat vei plăti prețul.

Am văzut atâtea drame inutile în viețile unora doar pentru că la un moment dat au decis să treacă cu vederea adevărul.

Relațiile tale vor fi mai bune

Dacă doi oameni aflați pe maluri diferite încep să construiască un pod, ar fi bine să se întâlnească la mijloc.

O relație între doi oameni poate fi bazată doar pe adevăr, altfel nu e relație ci ipocrizie.

Cunoști mai bine realitatea

“But I already had an inkling that untruth, however well-meant, can produce unintended consequences.”

Jordan Peterson, 12 Rules for Life

Ideal ai vrea să traiești într-o lume în care 1+1=2 și tu știi asta. Dacă nu mă crezi, încercă să trăiești cu ideea că 1+1=3 și vezi ce consecințe o să aibă asta în viața ta.

Cam așa e și cu adevărul: dacă ce spui și ce faci e deraiat de niște minciuni, nu o să ajungi unde îți dorești.

Cum practic adevărul

Încerc să-mi dau seama de ce e adevărat. De-a lungul zilei încerc să-mi răspund la întrebări de genul: E adevărat?

Le spun oamenilor că nu mai mint. În special celor apropiați.

Dacă am decis să spun adevărul nu înseamnă că invit oamenii să abuzeze de chestia asta. Celor care mă întreabă despre lucruri prea personale, le răspund simplu cu “E o chestie personală pe care nu vreau să o discut acum”. Ceea ce e adevărat.

Nu știu tot timpul care e adevărul. Dar încerc să mă bazez pe minimul adevăr pe care-l am la dispoziție până descopăr mai mult.

Pe cât posibil nu trec cu vederea. Dacă e adevărat că am o problemă, încerc să o rezolv.

Încerc să fiu cât mai clar în dialogul cu mine și ceilalți. Trebuie să-mi dau silința pentru că nu vreau să scot pe gură o corcitură între adevăr și minciună.

Înainte să fac ceva, mă întreb care e motivația mea. M-am prins de atâtea ori dorind să spun ceva doar ca să impresionez, să scap, sau să par superior.

Încerc să ascult ce-mi spune lumea. Știu că nu sunt deținătorul adevărului absolut.

Mă corectez când mă prind cu minciuna, chiar dacă uneori e funny.

Uneori îmi e greu să spun adevărul față în față. Cu toate astea încerc să scot adevărul la suprafață și prin alte canale de ex. mesaj/telefon. Dacă ai cazuri de genul ăsta îți recomand să faci la fel. Important e ca adevărul tău să iasă la lumină prin orice mijloace. La început trebuie să fii OK cu ideea că unele lucruri o să le faci prost ca mai târziu să le faci bine. Începe cu pași mici, important e să rămâi ancorat în adevărul tău.

***

Cam asta e povestea cu locul pe care-l va ocupa adevărul în viața mea pentru o perioadă.

Încă nu știu toate consecințele acestei decizii, dar până acum efectele au fost benefice: mă simt mai împăcat, mai curajos și cu inima mai curată. Știu că încă e un teren necunoscut, dar nu mi-a fost frică niciodată de experimente.

“Taking the easy way out or telling the truth—those are not merely two different choices. They are different pathways through life. They are utterly different ways of existing.

If your life is not what it could be, try telling the truth. If you cling desperately to an ideology, or wallow in nihilism, try telling the truth. If you feel weak and rejected, and desperate, and confused, try telling the truth. In Paradise, everyone speaks the truth. That is what makes it Paradise.”

Jordan Peterson, 12 Rules for Life

Întrebări frecvente

N-o să rănesc oamenii spunându-le adevărul?

Eu am încredere că n-o să rănesc oamenii pe care-i iubesc. Adevărul nu e singura valoare pe care o am. Iubirea e alta, dar asta e o poveste pentru altă zi.

“Truth without love is brutality, and love without truth is hypocrisy.”

Warren Wiersbe

Resurse

Citatele lui Peterson din articol sunt din cartea 12 Rules for Life capitolul Tell the truth – or, at least, don’t lie.

Self-Reliance, Ralph Waldo Emerson

Jordan Peterson: First stop lying, then speak your truth

Jordan Peterson: White lies, black truths and why being truthful is the single most important thing

Lying – Sam Harris. N-am citit-o încă, dar din prezentarea autorului e fix pe aceeași idee: “I came away convinced that lying, even about the smallest matters, needlessly damages personal relationships and public trust.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.