O părere despre păreri (I)

Sunt genul de om care poate găsi o scuză la orice, așa că luați ideea următoare “with a grain of salt”: motivul pentru care nu mai scriu atât de des aici e pentru că nu mai cred în valoarea părerilor mele.

Așa că n-are rost să-mi scriu părerea despre orice. E foarte tentant să profit de spațiul ăsta ca să-mi vărs frustrările sau să-mi spun punctul de vedere. Dar nu-s nici atât de deștept și original și chiar dacă aș fi, judecând după numărul cititorilor impactul ar fi tangențial spre zero.

Apoi, e foarte ușor să ai o părere. E mai greu să tragi o bășină decât să ai o părere. Cine nu mă crede e liber să încerce, but don’t try too hard.

Cumva credem că e greu să vii cu o părere. Și încercăm să le-o spunem tuturor. Ca niște părinți umflați de ego ne împingem copii urâți în brațele oricui din apropiere: “uite ce frumos și deștept e!”. Dar nu toți copii sunt frumoși. Unii sunt de-a dreptul urâți.

New Feed Eradicator m-a scutit de toate părerile pro/contra Greta Thunberg. Însă tot mai pot vedea postările de pe grupuri. Postul ăsta de pe Economie101 de exemplu a adunat 95 de păreri:

Sunt curios câți din cei care și-au scris părerea au plecat de acolo cu ea schimbată sau doar au profitat de oportunitate ca să-și scoată copiii diformi la înaintare.

Dar Andrei nu-ți pasă de viitorul omenirii?

Sunt atât de mic și neînsemnat încât aș avea o grămadă de tupeu să mă pronunț. Am încredere în mersul lucrurilor: ce a fost a fost, ce va fi va fi. Cred în sfârșitul oamenirii la fel de mult cum cred în supraviețuirea ei. Să mă bag într-o tabără și să mă cert cu lumea pe Facebook e o energie pe care n-are rost să o irosesc. Am doar o viață.

Tot amalgamul ăsta de păreri e de fapt construit de educația pe care am primit-o și cultura în care am trăit. Născându-mă în alt loc aș fi avut o părere complet diferită despre orice.

Poate dacă m-aș da din calea mea și mi-aș desfunda mintea de nodul ăsta de păreri, ceva esențial ar ieși la suprafață. E doar o idee, nu o părere. Ideile în schimb pot fi mai valoaroase pentru că nu sunt murdare de judecată. Și să lași o idee să apară presupune un efort de igienă a conștiinței, efort pe care nu toți vrem să-l facem. Părerile în schimb sunt ușoare.

Mai ușor decât o părere e poate doar un share pe Facebook. Mulțumim Zuckerberg că ne-ai dat șansa să fim la fel ofensați dar mai leneși în același timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.