Cum să te cerți într-o relație

Nu scriu acest articol din postura de expert, pentru că har Diavolului am dat chix în multe certuri, ci mai degrabă ca un reminder pentru următoarea dată când mă mai cert.

Cred că felul în care vă certați e atât de important încât la începutul unei relații, când toate-s roz și frumoase, ăsta ar trebui să fie printre primele lucruri cu care să vă puneți de acord: cum o să decurgă certurile când lucrurile o iau la vale? Mai jos câteva sugestii:

Fii dispus să te cerți

E de înțeles de ce lumea evită certurile într-o relație. Însă de-a lungul timpului am învățat că certurile trebuie să se întâmple pentru ca relația să se transforme într-una puternică. Pentru că asta vrei, o relație puternică care rezistă la orice furtună, nu una care se destramă la cel mai mic vânt.

Așa cum un microb își întărește rezistența la antibiotice, relația se întărește în urma provocărilor cărora le rezistă.

Sunteți două persoane diferite. E normal să existe diferențe între voi. Fuck, uneori te cerți și cu tine însuți. Partea bună e că unele diferențe pot fi bătucite în timp de certuri.

Care e vina ta?

Prima informație cu care intri într-o ceartă trebuie să fie răspunsul la întrebarea “Cum ce am greșit eu?”.

Dacă nu știi cu ce ai contribuit la dezvoltarea conflictului, stai pe curu’ tău. Nu ești pregătit pentru o ceartă și în loc să știi care e partea ta de vină ca să vă întâlniți la mijloc, n-o să faci decât să-l enervezi pe celălalt și mai mult.

Ascultă-l pe celălalt

Ascultă-l bine, pentru că îți spune cât poate de clar ce nu-i convine. Dacă n-o face destul de clar, pune-i întrebări, află cum se simte și ce îl deranjează. Uneori trebuie să sapi mai adânc ca să-i afli temerile sau supărărea.

Nu-ți lăsa orgoliul rănit să-ți astupe urechile și nu te bloca. Comunicarea trebuie să meargă în ambele părți. Lasă-l să termine ce are de zis.

Cum te cerți e mai important decât despre ce te cerți

Unele relații se termină din cele mai stupide motive. Vă puteți certa din cel mai mic căcat, dar dacă ajungeți să vă insultați sau să vă învinovățiti, relația se poate termina subit. Been there, done that.

Critică comportamentul, nu persoana.

Nu fii absolutist: ori cum vreau eu ori deloc. Fii dispus să faci compromisuri.

Nu presupune lucruri dacă nu ți-au fost comunicate. Nu spune lucruri care nu-s adevărate doar ca să-l rănești pe celălalt.

Sunteți o echipă

Asta trebuie să o știți amândoi: sunteți o echipă. Dacă apare o problemă, nu trebuie să fie o situație “eu vs. tu”. Sau cine a greșit mai mult.

Scopul certatului e să ajungeți la o soluție, nu cine câștigă sau cine are dreptate.

Ajungeți la o soluție

O ceartă se termină când ajungeți la o soluție care nu doar rezolvă problema curentă, ci ideal va preveni probleme similare în viitor.

Discutați ca doi oameni maturi. Nu presupune din start că nu există o soluție la problemă. Doar dacă simți, nu înseamnă că e și adevărat.

Cunoaște-te pe tine însuți

Cel mai bun sfat pe care l-am primit de la o prietenă anul trecut a fost: “Andrei, nu-ți lăsa demonii să te îndepărteze de oamenii care țin la tine”.

Fiecare are demonii lui. Uneori problema nu e la celălalt, ci la tine, în funcție de ce frici și vulnerabilități ai.

Poate înainte de o ceartă e bine să stai de vorbă cu demonii ăia, așa urâți cum sunt, ei vor doar să te protejeze. Dar nu-i lăsa să te protejeze de o relație în care ești efectiv fericit.

*** Spor la certat! ***

PS. Dacă trântește ușa și fuge pe scări, du-te în pizda mă-tii după ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.