Cutia Pandorei

Vorbeam zilele trecute cu un prieten care îmi citise articolul despre certuri și îmi spunea cum s-a certat recent cu prietena dintr-un motiv banal.

L-am întrebat de ce nu e curios să afle dacă nu sunt de fapt alte motive mai adânci. Oamenii au obiceiul să țină în ei chestiile “serioase” și atunci se folosesc de orice rahat mărunt ca să-și manifeste nemulțumirile.

Mi-a spus că nu vrea să deschidă cutia Pandorei.

Nu-mi vine să cred că n-am scris de cutia Pandorei în ultimul articol. E o metaforă atât de potrivită când vine vorba de certuri.

Puțină mitologie de pe Wikipedia:

“După ce Prometeu l-a imitat pe Zeus creînd el însuși oameni perfecți din lut, oameni cărora le-a dat viață cu razele soarelui și cărora le-a oferit focul furat de pe Olimp, Zeus s-a simțit jignit de îndrăzneala acestuia și a decis să se răzbune. El l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au depus toate relele: cruzimea (Ares), aroganța (Poseidon), suferința/durerea (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia și gelozia Herei, pofta trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena], bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristețea (Demetra), teama, înșelăciunea și subjugarea muritorilor de către zei (Zeus) și, nu în cele din urmă, suferința și moartea (Hades). Doar Hestia (sau poate mai probabil Atena, zeița înțelepciunii) s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie Speranța.

Așadar în cutia Pandorei nu se află doar rele așa cum crede majoritatea, ci și speranța, un dar oferit de zeița înțelepciunii/căminului.

Problema e că lumea nu e dispusă să se certe până la capăt și de aici tragedia relațiilor care se strică degeaba sau care rămân victime ale lucrurilor nespuse:

“Împinsă de firea sa curioasă, Pandora a deschis cutia și astfel toate relele din interior au scăpat și s-au împrăștiat pe pământ. Înfricoșată, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era Speranța.

Iar faptul că speranța e un dar al înțelepciunii nu e o întâmplare ci un adevăr fundamental care spune că dacă abordezi lucrurile cu înțelepciune primești în dar speranța. Frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.